Težak put do realizacije solarnih projekata u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2024. u 05:22
Foto: Shutterstock

Dosad je samo jedna puštena u rad, ali stotinjak investitora još čeka dozvolu.

U Crnoj Gori postoji veliki interes za izgradnju malih solarnih elektrana na terenu. Do danas je samo jedna puštena u rad, ali zato gotovo stotinjak investitora još uvijek čeka dozvolu. Fotografije koje već godinama gledamo s nekih drugih meridijana napokon su se ovih dana mogle snimiti i na Čevu kod Cetinja.

Pionirski poduhvat
Ovo je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori izgrađena na kopnu, snage skoro 4,5 MW. Riječ je o pionirskom pothvatu crnogorske tvrtke Čevo Solar.

Postavljeno je preko 8100 panela na površini veličine desetak nogometnih igrališta. Investicija vrijedna oko 4 milijuna eura donosit će godišnji prihod od oko pola milijuna eura.

Izvršni direktor “Čevo Solara” Dragoslav Damjanović rekao je da se energija koju proizvode trenutno prodaje na tržištu, a za njih partnerska tvrtka trguje u smjerovima gdje je najpovoljnije i gdje joj u tom trenutku odgovara.

Podivljale cijene struje na burzi posljednjih godina, ali i činjenica da lokacije za male solarne elektrane do 5 MW odobravaju općine, pokrenule su opću utrku za, čini se, lakim novcem.

“Ne mogu reći da je to zlatni rudnik, ali čim smo ušli vjerovali smo u ovaj projekt. Nastavit ćemo razvijati slične projekte pored ovog”, rekao je Damjanović.

4

milijuna eura vrijedna je investicija tvrtke Čevo Solar u solare nedaleko Cetinja

Problem distribucije
Trenutačno bi njihovim putem krenulo blizu stotinjak investitora. No, već sada je jasno da za mnoge neće biti mjesta na distribucijskoj mreži. Milica Vujošević iz Službe za obnovljive izvore CEDIS-a kazala je da je postojeća distribucijska mreža predviđena i izgrađena da daje snagu krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima, a ne u dijelu novih izvora energije i novih proizvođača i nesrazmjerno velikog interesa.

Da bi svi bili priključeni na distribucijsku mrežu, prvo je potrebno uložiti do 15 milijuna eura u novu infrastrukturu, a trenutna situacija, jasni su u CEDIS-u, ostavlja malo prostora za nove projekte.

“Imamo slobodnog prostora na mreži, da tako kažem, u dijelu priključka novih elektrana u dijelu Boke kotorske, oko Budve, Bara i Žabljaka”, rekao je Vujošević.

U Čevo Solaru su bili najbrži, pa sada polako ubiru plodove svoje vizije. “Posebno hvala Glavnom gradu Cetinju koji je imao osjećaj da shvati značaj i veličinu ovog projekta i interes za njih, a to je da elektrana zapošljava sedam radnika, od kojih su četiri sa ovih prostora”, rekao je Damjanović..

Problem u projektima obnovljivih izvora energije najčešće je teško dostupno financiranje. Damjanović kaže da ih sunce nije ogrijalo kada su u startu morali osigurati povoljan kredit od države i Investiciono-razvojnog fonda za projekt, zbog čega su svoje mjesto pod suncem tražili preko poslovnih banaka po višestruko većim kamatama.

Komentirajte prvi

New Report

Close