Svaki drugi Ukrajinac napustio Budvu, posljedice se osjete na tržištu nekretnina

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2024. u 07:16
Foto: SHUTTERSTOCK

Tisuće Ukrajinaca, uglavnom imućnih, iznajmilo je stanove i kuće u Budvi očekujući brzi kraj rata, no mnogi su se danas vratili u Ukrajinu, ili otišli u druge zemlje.

U Budvi se prepolovio broj državljana Ukrajine, što se odražava na tržište nekretnina i turizam, piše Pobjeda.

“Prema sustavu prijave prebivališta RB90, od 1. studenoga prošle godine do 27. veljače broj državljana Ukrajine manji je za 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, kazali su Pobjedi iz Turističke organizacije Budve.

Ekonomske posljedice
Budvu prije godinu i pol dana zapljusnuo val građana Ukrajine koji su nakon ruske agresije na njihovu zemlju spas pronašli u metropoli turizma. Tisuće Ukrajinaca, uglavnom imućnih, iznajmilo je stanove i kuće u Budvi očekujući brzi kraj rata. Mnogi su se danas vratili u Ukrajinu, ili otišli u druge zemlje, uglavnom na zapad Europe i Kanadu, jer u Budvi nisu našli uvjete za pokretanje posla ili zaposlenje, a potrošili su ušteđevinu.

Dolazak Ukrajinaca predstavljao je veliku financijsku injekciju, gotovo da nije bilo djelatnosti u Budvi koja nije počela donositi veće prihode.

Cijene najma stanova skočile su u nebo, promet u trgovinama u zimskim mjesecima bio je kao na ljetnoj špici. Međutim, posljednjih nekoliko mjeseci, posebice od kraja prošle sezone, broj ukrajinskih državljana je u konstantnom padu.

Tko su kupci stanova?

Osim Turaka, stanove u Budvi i dalje kupuju Crnogorci koji rade u inozemstvu, ali i građani Srbije i Republike Srpske.

Vlasnik Kamin nekretnina Dušan Ranković kazao je za Pobjedu da prema njegovim saznanjima Ukrajinci više nemaju novca i vraćaju se u Ukrajinu.

“Ne znam zašto kad tamo još traje rat. Otkazuju stanove, vjerojatno više nemaju novca. Sada najam stanova najviše traže Turci. No, oni ne mogu platiti najamnine koje plaćaju Ukrajinci, pa se sada kreću od 450 do 550 eura”, rekao je Ranković.

Što se tiče kupovine stanova, Ranković je rekao da trenutno nema ponuda jer se prodaju mali stanovi, a u Budvi ih nema. Stanovi do 100.000 eura prolaze, ističe, no 95 posto ih je već prodano.

“Ima većih stanova u ponudi, ali vidim da su krenuli u obnovu zgrada u Tivtu, Budvi, Kotoru. Osim Turaka i dalje kupuju naši ljudi koji rade u inozemstvu, ali i građani Srbije i Republike Srpske. Budući da je potražnja veća od ponude, nema razloga za pad cijena stanova”, rekao je Ranković, navodeći da je cijena kvadrata u Budvi od dvije tisuće do šest tisuća, ovisno o lokaciji.

Rusi u problemima
Rusi, pojašnjava, ne mogu kupiti ni iznajmiti stanove, jer ne mogu podići novac niti otvoriti račun u Crnoj Gori, osim onih koji su davno doselili u Budvu.

“Oni već duže vrijeme imaju otvorene račune i imaju zalihe. Prodaju veći stan i kupuju manji. To su Rusi koji su davno došli, koji imaju djecu koja idu u vrtić i školu. Imaju svoje stanove ili kuće. Oni su tamo prema zadanim postavkama. Nema naznaka da će biti nekog većeg širenja”, kazao je Ranković, dodavši da će se izgradnjom novih zgrada povećati ponuda, a onda bi trebala i pasti cijena kvadrata.

Međutim, ističe, građevinari imaju problem s radnom snagom, koje gotovo da i nema, pa ima Albanaca, Arapa i radnika iz dalekih zemalja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close