EBRD nastavlja s investicijama u Crnu Goru, posebno u obnovljive izvore energije

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2024. u 05:33
Foto: PD

Europska banka za obnovu i razvoj je svojim djelovanjem u Crnoj Gori dosad podržala 86 projekata vrijednih 800 milijuna eura.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je dati poticaj ubrzanom gospodarskom rastu Crne Gore, poručeno je na sastanku premijera Milojka Spajića i predsjednice te institucije Odile Renaud-Basso

Tijekom sastanka razgovaralo se o velikim razvojnim potencijalima koje je potrebno učinkovito i održivo valorizirati.

Brojni projekti
Spajić je predstavio ambiciozne razvojne planove 44. Vlade, a otvorena je i mogućnost zajedničkog rada s EBRD-om na brojnim projektima. Iz Ureda predsjednika Vlade priopćeno je da je apostrofirana i najavljena suradnja u razvoju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, koja će ubrzati zelenu tranziciju, a kroz poboljšanje infrastrukture, prvenstveno kroz izgradnju autocesta i modernizaciju željeznica.

Razvojna prilika

Šefica EBRD-a je u razgovoru s premijerom i predsjednikom potvrdila da Crna Gora ima veliku razvojnu priliku u području zelene tranzicije.

Na tom putu, kako je rekao Spajić, posebno značajna može biti suradnja s EBRD-om, koji je svojim djelovanjem u Crnoj Gori dosad podržao 86 projekata vrijednih 800 milijuna eura. Europska banka za obnovu i razvoj ključni je strateški partner Crne Gore u stvaranju održive ekonomije, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tijekom radnog doručka s predsjednicom EBRD-a.

Milatović je, kako navode iz njegova Ureda, istaknuo važnost njihove stručne podrške i povoljnih uvjeta za kreditiranje nastavka izgradnje autocesta, ali i, kako navode, svih drugih velikih i izazovnih infrastrukturnih projekata.

On je upoznao predstavnike EBRD-a s rezultatima koje je Crna Gora postigla u prethodnom razdoblju na polju vladavine prava i neovisnosti institucija, što, kako je ocijenio, otvara prostor za daljnje intenziviranje investicijskog ciklusa u našoj zemlji.

Milatović je naglasio da crnogorska administracija uz podršku EBRD-a unapređuje svoje kapacitete i priprema se za, kako navode, što bolje korištenje pristupnih fondova EU. On je ukazao na značajne potencijale koje Crna Gora ima u području obnovljivih izvora energije, ističući da postoji interes međunarodnih investitora, posebno za solarnu energiju, koja, kako je rekao, u Crnoj Gori do sada nije u potpunosti iskorištena.

Basso je izrazila podršku Crnoj Gori u daljnjem provođenju reformi i privlačenju stranih investicija u pravcu pridruživanja EU u skladu sa strateškim prioritetima EBRD-a koji uključuju plan zelene tranzicije, unapređenje kapaciteta i povezanosti privatnog sektora, uključujući prekogranični transport, energetsku i digitalnu povezanost.

Novi fond
Ona i Milatović su suradnju Crne Gore i EBRD-a ocijenili odličnom i sadržajnom, podsjetivši na brojne zajedničke projekte koji su u prethodnom razdoblju realizirani u našoj zemlji.

Milatović je, kako su kazali, ukazao na doprinos EBRD-a u jačanju konkurentnosti našeg malog i srednjeg poduzetništva te istaknuo važnost što skorijeg osnivanja kreditno-jamstvenog fonda uz podršku EBRD-a.

Kazao je da Crna Gora ima veliku razvojnu priliku u području zelene tranzicije, za što su zatražili podršku EBRD-a u narednom razdoblju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close