Crnogorski deficit u prva dva mjeseca 18,5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 03. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U veljači je ostvaren deficit potrošnje od 34,3 milijuna eura ili 0,5 posto BDP-a.

U prva dva mjeseca ove godine, uzimajući u obzir ostvarenje prihoda i rashoda, proračunski manjak ostvaren je u iznosu od 18,5 milijuna eura ili 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Ministarstva financija. U veljači je ostvaren deficit potrošnje od 34,3 milijuna eura ili 0,5 posto BDP-a.

U najnovijem izvješću Ministarstva o izvršenju proračuna navodi se da su proračunski prihodi za prva dva mjeseca iznosili 333,9 milijuna eura ili 4,7 posto procijenjenog BDP-a.

“U odnosu na planirane, ostvareni prihodi veći su za 27 milijuna ili 8,8 posto, au odnosu na prva dva mjeseca prošle godine veći su za 23,9 milijuna ili 7,7 posto”, navodi se u izvješću. Ako se iz ukupnih prihoda prošle i ove godine izuzmu jednokratni prihodi, ukupni prihodi za prva dva mjeseca ove godine veći su za 59,8 milijuna eura ili 22 posto.

“U promatranom razdoblju, unatoč značajnoj naplati jednokratnih prihoda u prošloj godini, prihodi za razdoblje siječanj – veljača ove godine ostvarili su snažan rast u odnosu na spomenuto razdoblje”, kažu u Ministarstvu. U prva dva mjeseca prošle godine naplata jednokratnih prihoda iznosila je oko 42 milijuna eura. Za prva dva mjeseca ove godine jednokratni prihodi iznosili su 5,8 milijuna eura.

“U smislu navedenog, prihodi za razdoblje siječanj – veljača ove godine ostvarili su snažan rast u omjeru koji je dominantno rezultat dobre naplate kategorija koje su pokazatelj rasta potrošnje, zaposlenosti, gospodarske aktivnosti, smanjenja sive ekonomije i slično”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Krajem veljače prikupljeno je ukupno 173,6 milijuna eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV), što je 13,1 milijun ili 8,1 posto više od plana, te 32,7 milijuna ili 23,2 posto više u odnosu na usporedno razdoblje lani godina. “Rast prihoda od PDV-a najvećim je dijelom rezultat rasta potrošnje, što je djelomično rezultat povećanja minimalne mirovine”, navodi se u izvješću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close