Crna Gora za obnovu pruge Bar-Golubovci dobila od EU 112,6 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2024. u 06:41
Foto: SHUTTERSTOCK

Odobreni zahtjev nastavak je aktivnosti koje je Ministarstvo provodilo na poticanju razvoja koridora od Bara, preko granice sa Srbijom, do Beograda i izvan mreže transeuropskih koridora.

U željezničkom sektoru ostvareni su bolji rezultati u odnosu na prethodni period, a evidentan je napredak u tom veoma važnom sektoru za ekonomski razvoj Crne Gore, izjavila je bivša državna tajnica Ministarstva kapitalnih investicija Dajana Perković. Posebno je istaknula dva velika projekta Ministarstva kapitalnih ulaganja.

Najveća donacija
– Prvi, koji je rezultat izvanredne suradnje Europske komisije i Ministarstva kapitalnih investicija, odnosi se na nedavno odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 112,6 milijuna eura za obnovu 39,6 kilometara duge dionice pruge Bar-Golubovci. Riječ je o najvećem grantu koji je ikada dodijeljen Crnoj Gori, kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan – kazala je Perković agenciji Mina-business.

Odobreni zahtjev, kako je precizirala, nastavak je aktivnosti koje je Ministarstvo provodilo na poticanju razvoja koridora od Bara, preko granice sa Srbijom, do Beograda i izvan mreže transeuropskih koridora.

Investicija Montecarga

Montecargo planira s 3 milijuna eura popraviti lokomotive i vagone, a od preostalih sredstava nabaviti potrebne serije teretnih vagona.

Na ovaj način Crna Gora će postati atraktivnija za prometne tokove i bolje pozicionirana na prometnom tržištu. Također, konačno su se stekli uvjeti za modernizaciju željezničkog prometa, što će doprinijeti poboljšanju kvalitete prijevoza putnika.

– S posebnim zadovoljstvom želim najaviti da će Željeznički promet za dvije godine imati na raspolaganju nove vlakove. Naime, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je zahtjev za nabavu tri garniture novih elektromotornih vlakova, preko Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rekla je Perković. Za tu će namjenu željeznički promet dobiti državna jamstva Vlade u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura.

– Napominjem da su vlakovi OS RH, koji su trenutno u upotrebi, posljednji put nabavljeni prije više od deset godina – dodala je Perković.

Nedavno je s Europskom investicijskom bankom (EIB) i Investicijskim okvirom za zapadni Balkan (WBIF) potpisan ugovor vrijedan 80 milijuna eura. Tim sredstvima bit će sanirano 20 kilometara barske pruge, 13 mostova i osam tunela, te opremanje i modernizacija depoa i radionica za održavanje vlakova. Također, financirat će se nastavak radova na dijelu pruge od stanice Trebešnica prema Baru.

– Podsjetit ću da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala pozitivno mišljenje na kredite za izdavanje državnih jamstava Željezničkom prometu i tvrtki Montecargo, u iznosu od 5 milijuna eura. Željeznički promet će sredstva od 2 milijuna eura iskoristiti za nabavu željezničkog materijala za hitan popravak željezničkih vozila za putnički promet – rekao je Perković.

Revitalizacija flote
S druge strane, Montecargo planira s 3 milijuna eura popraviti lokomotive i vagone, a od preostalih sredstava nabaviti potrebne serije teretnih vagona.

– Osvrnut ću se na rad bivšeg rukovodstva Ministarstva kapitalnih investicija koje je vodio ministar Ervin Ibrahimović. U tom razdoblju ozbiljno se radilo i postignuti izvanredni rezultati na području željezničkog prometa, što su potvrdili i navedeni projekti, odobreni od renomiranih europskih partnera – ustvrdila je Perković.

Komentirajte prvi

New Report

Close