Crna Gora u izgradnju luke u Ulcinju ulaže 15 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2024. u 05:44
Foto: Shutterstock

Planirane su i u Herceg Novom i na području Marine Bar, ali oni još nisu dali zeleno svjetlo.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) očekuje da će radovi na izgradnji ribarske luke na rtu Đerana u Ulcinju početi nakon ljetne turističke sezone 2025. i da će izgradnja trajati dvije godine.

Ribarske luke planirane su u Herceg Novom i na području Marine Bar, ali ova općina i kompanija nisu dali zeleno svjetlo za taj poduhvat.

Raspisivanje natječaja
Rečeno je to Vijestima iz resora na čijem je čelu Vladimir Joković. Naglasili su da je u tijeku izrada projektnog zadatka za angažiranje stručnjaka za izradu glavnog projekta i natječajne dokumentacije za izvođenje radova, te da objavu tog poziva očekuju do kraja prvog kvartala. Kako su rekli, to čine kako bi nakon potpisivanja ugovora o zajmu sa Svjetskom bankom (SB) odmah krenulo s raspisivanjem natječaja za građevinske radove.

Jedan od uvjeta EU

Izgradnja ribarskih luka jedan je od uvjeta za ulazak zemlje u Europsku uniju u okviru poglavlja 13 – Ribarstvo.

Agencija za zaštitu okoliša (AZZO) nedavno je odobrila Elaborat procjene utjecaja na okoliš za ribarsku luku, koja se planira graditi na istočnom dijelu rta Đerana u Ulcinju. Ova luka bit će mješovite namjene, imat će prostor za ribarske, turističke i rekreacijske brodove, halu za skladištenje i pakiranje ribe, otvorit će najmanje deset radnih mjesta, a planirana je na području između brda Pinješ i Velike plaže, na ušću kanala Port Milena. Primit će 79 brodova maksimalne duljine do 20 metara, ukupna površina luke bit će 35.000 četvornih metara, imat će 67 parkirališnih mjesta…

Crna Gora i SB potpisali su 2018. godine Ugovor o kreditu za realizaciju projekta MIDAS 2, kojim su, između ostalog, planirane aktivnosti na potencijalnoj izgradnji ribarske luke u Ulcinju, Baru i Herceg Novom. Projekt MIDAS 2 (institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede) provodi Ministarstvo prosvjete i kulture.

800 000

eura utrošeno je na izradu i reviziju glavnog projekta te natječajnu dokumentaciju

Izgradnja ribarskih luka jedan je od uvjeta za ulazak zemlje u Europsku uniju u okviru poglavlja 13 – Ribarstvo, koje je otvoreno na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu 30. lipnja 2016. Ministarstvo unutarnjih poslova i komunikacija naglašava da je riječ o složenom građevinskom projektu, da se čekaju nacionalne i SB procedure te da nije realno da će luka biti izgrađena u dvije godine kako očekuju ribari. Ističu i da će radovi biti ograničeni tijekom ljetne turističke sezone.

– Procijenjena vrijednost projekta je 15 milijuna eura. U tijeku je konačno usuglašavanje ovog dokumenta i uvjereni smo da će sredstva za izgradnju luke biti dio tog programskog okvira. Naša očekivanja su da će početak građevinskih radova biti nakon završetka ljetne turističke sezone 2025. godine, dok je predviđeno trajanje građevinskih radova dvije godine – stoji u odgovoru.

Građevinska dozvola
Iz MPŠV-a navode da su kroz projekt MIDAS 2 izdvojili 800.000 eura za izradu i reviziju glavnog projekta te izradu natječajne dokumentacije za građevinske radove.

– Očekujemo da će natječaj za izbor projektanta biti objavljen do kraja ovog kvartala. Budući da se radi o međunarodnom natječaju, ugovor s odabranim konzultantom može biti potpisan sredinom godine – istaknuli su iz MPŠV-a.

Taj bi posao trebao trajati pola godine, no, kako kažu, revizijom idejnog i glavnog projekta glavni revidirani projekt mogao bi biti gotov krajem prvog kvartala 2025. godine, nakon čega će se raditi na ishođenju građevinska dozvola.

Komentirajte prvi

New Report

Close