Zeleno svjetlo za nastavak izgradnje nove žičare

Autor: Poslovni dnevnik , 18. siječanj 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Riječ je o jednom od najznačajnijih turističkih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru.

Senat Prijestonice Cetinje dao je punu podršku nastavku projekta izgradnje žičare, koji podrazumijeva izgradnju druge međustanice Ivanova korita i krajnje stanice na Cetinju.

Ovih dana je na Cetinju održana deseta sjednica trećeg saziva Senata Prijestonice na inicijativu predsjednika države i gradonačelnika Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića, s ciljem početka realizacije projekat izgradnje druge faze žičare Kotor – Ivanova Korita (Lovćen) – Cetinje.

Značajan projekt
Milatović je rekao da je projekt izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje jedan od najznačajnijih turističkih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, s aspekta unapređenja turističke ponude, ali i ekonomske koristi za građane, privatni sektor i građani.

Jedinstven projekt

Izgradnja ove žičare bit će jedinstvena kako zbog svoje dužine, tako i zbog činjenice što će ona povezivati dva povijesno vrlo važna grada.

– Izgradnja ove žičare bit će jedinstven projekt u svijetu kako zbog svoje dužine, tako i zbog činjenice da je riječ o žičari koja će povezivati dva povijesno vrlo važna grada u zemlji – Cetinje i Kotor. Predstavljat će izuzetan turistički ugođaj, da se s obale Jadrana, iz jednog od najljepših svjetskih zaliva, Boke Kotorske, uživa u motivima planine Lovćen, a potom i u glavnom gradu Crne Gore – rekao je Milatović.

Na ovotjednoj sjednici donesen je zaključak da Cetinje, u cilju stvaranja preduvjeta za nastavak projekta izgradnje žičare, primjene urbanističko-tehničkih uvjeta i izrade tehničke dokumentacije, iz budžeta glavnog grada za 2024., financirat će se izrada Studije opravdanosti, Analize isplativosti, Detaljne studije i izrada idejnog projekta.

Đurašković je istaknuo kako bi nastavak izgradnje žičare i njezin konačni završetak imali brojne prednosti, poput stvaranja nove turističke ponude u Crnoj Gori, povećanja atraktivnosti Crne Gore stranim turistima i pune valorizacije turističkih i kulturnih potencijala Crne Gore. crnogorski glavni grad.

10 780

metara iznosi ukupna dužina žičare koja će povezati Kotor i Cetinje

– Prva faza projekta uključivala je izgradnju žičare od početne stanice Dub do međustanice Kuk i u potpunosti je realizirana, a nastavak izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje izgradnja druge međustanice Ivanova korita i krajnje stanice na Cetinju ukupne dužine oko 10.780 metara.

Međustanica Ivanova korita nalazi se u središtu Nacionalnog parka Lovćen na 1.265 m nadmorske visine, a početna stanica Cetinje planirana je na lokaciji kod Ljetne pozornice, uz obavezno poštivanje važećih urbanističko-tehničkih uvjeta. kako se ne bi narušio zaštićeni prostor ljetne pozornice – rekao je Đurašković.

Senat, koji je zasjedao u proširenom sastavu, zaključio je da Agencija za zaštitu životne sredine, u saradnji s Nacionalnim parkom Lovćen, preispita položaj trase žičare Kuk – Ivanova korita – Cetinje dat Prostornim planom posebne namjene Nacionalnog parka Lovćen., kao i da Prijestonica Cetinje s relevantnim nadležnim organima ostvari suradnju po pitanju ukrštanja trase žičare s cestama i dalekovodima.

Jasna procedura
Nakon što dobije potrebnu dokumentaciju, Senat Prijestolnice održat će posebnu sjednicu na kojoj će biti donesena konačna odluka o načinu nastavka realizacije projekta izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje i modelu njegovo financiranje.

– Članovi Senata izrazili su zadovoljstvo realizacijom prve faze projekta žičare Kotor-Lovćen i složili se da treba voditi računa o zaštiti okoliša Nacionalnog parka Lovćen. Uzimajući u obzir povijesni i kulturni značaj Prijestonice, izgradnja druge faze žičare, koja bi povezivala Kotor i Cetinje, doprinijela bi punoj valorizaciji turističkih potencijala i turističke ponude Crne Gore – priopćeno je.

Komentirajte prvi

New Report

Close