Zbog velikog duga moguć otkaz Adriatic Propertiesu

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2023. u 10:16
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sveti Stefan hoteli svoj novac nisu vidjeli više od godinu i pol.

Odbor direktora budvanske kompanije Sveti Stefan hoteli dao je zakupcu Adriatic Propertiesu rok do kraja kolovoza za plaćanje zakupnine, a u suprotnom će, najavili su, razmotriti više modaliteta, između ostalog i raskid ugovora, izvijestio je portal eKapija. com.

Zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalaze, održali smo hitnu sjednicu Odbora direktora, na kojoj su usvojeni određeni zaključci među ostalim i da je nužno situaciju predočiti najvažnijim institucijama u Crnoj Gori kao i javnosti, priopćeno je iz kompanije.

Kako su objasnili, kompanija Sveti Stefan hoteli sve svoje poslovne prihode ostvaruje jedino od izdavanja cjelokupne imovine Adriatic Propertiesu.

“Zakupac Adriatic Properties nije platio niti jednu fakturu ispostavljenu u ovoj godini, a nije plaćen ni zakup prema dostavljenim fakturama za cijelu prošlu godinu, kao ni fakturirani iznos za indeksaciju, te se radi naplate razlike vodi postupak pred Privrednim sudom”, podsjeća se u priopćenju koje potpisuju izvršni direktor Nikola Plamenac i predsjednica Odbora direktora Milica Kažanegra.

Neplaćanjem faktura, kompanija Sveti Stefan hoteli, tvrde, ne ostvaruje nikakav novčani priliv i postojeće obaveze ispunjava isključivo iz rezervi likvidnosti akumuliranih u ranijem razdoblju.

“Kako ove rezerve likvidnosti nisu velike, kompanija, počev od 1. siječnja sljedeće godine, neće moći plaćati svoje obaveze, koje u najvećem dijelu čine porezne obveze prema lokalnoj samoupravi i državi”, ističu iz kompanije.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu vode se dva postupka i trenutno nije izvjesno koliko će do okončanja postupaka kompanija biti u obavezi izdvojiti novčanih sredstava za troškove arbitraže.

Iz kompanije Sveti Stefan hoteli navode niz činjenica, između ostalog da je likvidnost kompanije koja je u većinskom vlasništvu Vlade, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Zavoda za zapošljavanje dovedena u pitanje i da od 1. siječnja 2024. neće imati sredstva za poslovanje, zatim postojanje neizvjesnosti po pitanju plaćanja troškova arbitražnih postupaka, kao i da je hotel Sveti Stefan zatvoren već tri godine.

“Stoga je Odbor direktora odlučio da kraj kolovoza bude zadnji rok za plaćanje zakupnine. U suprotnom bit će inicirano održavanje izvanredne Skupštine dioničara, na kojoj će akcionari odlučiti hoće li se ugovor o zakupu s Adriatic Propertiesom raskinuti u skladu sa zakonskim propisima ili eventualno predložiti neke druge modalitete”, zaključuje Odbor direktora.

Komentirajte prvi

New Report

Close