Zbog kašnjenja radova Tivat raskida ugovore s građevinskim kompanijama

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2022. u 07:00
Kažnjavanje nesavjesnih izvođača radova događa se u Tivtu prvi put/Shutterstock

Kompanijama T-construction iz Tivta i Erlang iz Podgorice naplatit će se penali i bit se stavljene na crnu listu, šro znači da više nikad neće dobiti poslove koje financira lokalna uprava crnogorskog grada.

Zbog nepoštivanja rokova i ugovorenih obveza crnogorska Općina Tivat kao investitor raskinula je ugovore o izvođenju radova na lokalnoj infrastrukturi s dvije građevinske kompanije iz Tivta i Podgorice, a uskoro će to najvjerojatnije učiniti i s još jednim nesavjesnim poslovnim partnerom.

Vladimir Arsić, potpredsjednik Općine, potvrdio je da su s kompanijom T-construction iz Tivta raskinuti ugovori o izgradnji kompleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi, odnosno za izgradnju završne faze prometnice u naselju Cacovo. S kompanijom Erlang iz Podgorice raskinut je ugovor o izgradnji druge faze obalnog šetališta u Belanima, pišu Vijesti.

Velika šteta za proračun
Na prometnici u Cacovu, čija je izgradnja počela još 2016., treba završiti do kraja radove vrijedne 310.000 eura, čime bi ta ulica dugačka nepunih 400 metara bila stavljena u promet.

“Izvođač radova je prekršio sve dogovore. Pokušali smo s njima pronaći zajedničko rješenje, ali to očito više ne ide. Stoga su ugovori s T-constructionom za Donju Lastvu i Cacovo raskinuti. Očekujemo izvještaj o izvedenim radovima, kako bi mogli raspisati novi natječaj za izbor drugog izvođača koji će završiti posao”, objasnio je Arsić, navodeći da su zbog toga od T-constructiona za projekt u Donjoj Lastvi već naplaćeni penali, a obračunavaju se i penali za investiciju u Cacovu.

“Počinjena je velika šteta proračunu Tivta od strane tog izvođača i zato će biti plaćeni penali jer vrijednost investicija raste zbog promjene cijena građevinskog materijala i ostalih inputa”, izjavio je Arsić.

Najavio je i raskid ugovora s kompanijom Erlang koja nije poštivala ugovorene rokove niti dinamički plan realizacije obalnog šetališta u Belanima, gdje radovi već duže vrijeme stoje. Arsić zbog takvog neodgovornog ponašanja poslovnih partnera najavljuje i promjenu odnosa Općine Tivat prema građevinskim kompanijama koje su se pokazale kao nesavjesni i nepouzdani partneri.

“Raskidom ugovora stavljeni su na crnu listu i više im nikada neće biti dopušten rad u Tivtu na projektima čiji je investitor lokalna uprava”, ističe Arsić. Kažnjavanje nesavjesnih izvođača radova događa se u Tivtu prvi put.

Ugovor će najvjerojatnije biti raskinut i s podgoričkom kompanijom Civil Engineer koja za Općinu Tivat gradi novu pristupnu prometnicu za kompleks Luštica Bay u Krtolima s novim raskršćem – kružnim tokom koji će je spojiti s prometnicom Radovići – Plavi horizont.

Prekršena obećanja
“Civil Engineer, koji je u velikom kašnjenju s realizacijom investicije u koju uprava Tivta ulaže više od 1,1 milijun eura, posljednjim dinamičkim planom obećao je da će kružni tok završiti do 10. svibnja, a prometnicu do 29. lipnja.

To se nije dogodilo, tako da građani i turisti koji posjećuju jednu od najljepših plaža u Tivtu, Plavi horizont u uvali Pržna, automobilima prelaze preko gradilišta novog kružnog toka koji je još sav raskopan i neasfaltiran.

Civil Engineer je čelnicima Tivta sada, navodno, obećao da će raskršće biti u potpunosti završeno do kraja ovog mjeseca, ali je to malo vjerojatno, te će i ugovor s njima vjerojatno biti raskinut i toj kompaniji naplaćeni penali.

Komentirajte prvi

New Report

Close