Za suzbijanje korupcije u IPA projektima 100.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2023. u 07:00
Twinning light projekt financira EU kako bi se ispunili zahtjevi iz poglavlja 32 – Financijska kontrola/Shutterstock

Projekt, koji će se financirati kroz sredstva pretpristupne pomoći EU, trebalo bi doprinijeti ispunjavanju zahtjeva iz poglavlja 32 – Financijska kontrola.

Twinning light projekt jačanja kapaciteta institucija AFCOS sustava za upravljanje nepravilnostima, vrijedan 100.000 eura, trebalo bi osigurati prevenciju svekolikih financijskih zlouporaba i korupcije u provođenja IPA projekata Europske unije u Crnoj Gori, objavio je portal rtcg.me.

Ministarstvo financija u suradnji s Grčkom i Centrom za internacionalno i europsko ekonomsko pravo (CIEEL) u sljedećih će osam mjeseci ustrojiti sustav zdravog financijskog upravljanja kao jamca dobre iskorištenosti sredstava koje EU dodjeljuje zemljama u procesu pristupanja, kroz poboljšanje razvijenosti administrativnih kapaciteta u suzbijanju nepravilnosti i prijevara.

Projekt, koji će se financirati kroz sredstva pretpristupne pomoći EU, trebalo bi doprinijeti ispunjavanju zahtjeva iz poglavlja 32 – Financijska kontrola.

Državni sekretar Ministarstva financija, Miloš Medenica izjavio je kako je strateški cilj Crne Gore punopravno članstvo u EU, te da je uspostavljanje efikasnog mehanizma financijskog upravljanja i kontrole nad korištenjem sredstava iz fondova pretpristupne pomoći prioritet u ispunjavanju obaveza prema europskim partnerima.

Šef sektora za suradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Yngve Engstrom zadovoljan je, kaže, što je Crna Gora pokrenula projekt koji će u značajnoj mjeri pomoći unapređenju kapaciteta nacionalnog tijela zaduženog za suzbijanje nepravilnosti i prevara, kako bi se osigurala upotreba sredstava EU na način koji donosi koristi građanima Crne Gore.

“To jedino može biti postignuto kroz usvajanje standarda, metoda i međunarodnih načela unutrašnje financijske kontrole u čitavom javnom sektoru, kao i kroz kontrolu trošenja sredstava EU.

Ovaj projekt predstavlja važan doprinos u pripremi Crne Gore da ispuni kriterije za punopravno članstvo u EU u toj ključnoj oblasti”, kazao je Engstrom. Virginia Tzortzi, tajnica CIEEL-a ukazala je na značaj uspostavljanja djelotvornog sustava zaštite financijskih interesa EU za zemlje u pretpristupnom pregovaranju.

Komentirajte prvi

New Report

Close