Za rad nedjeljom dvostruka dnevnica i slobodan ponedjeljak

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2022. u 07:33
Crna Gora traži rješenje koje će štititi prava radnika, uz mogućnost veće zarade za one koji žele raditi nedjeljom/DUSKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Protekle dvije godine, od kada se ne radi nedjeljom, socijalni partneri nisu mogli pronaći zajednički jezik zbog čega nije potpisan Opći kolektivni ugovor.

Jedno od mogućih rješenja za pitanje neradne nedelje je da oni koji će raditi tog dana dobiju slobodan ponedjeljak i dvostruku dnevnicu, poručio je Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore.

Kako je rekao na Radiju Crne Gore, niti on, a ni vlada, neće donijeti niti jednu odluku o neradnoj nedjelji s kojom nisu složili sindikati i poslodavci. Zasad, promet na benzinskim postajama nedjeljom u odnosu na radne dane veći je u prosjeku oko 50 posto.

Đurović kaže da je mjera kompromisa međurješenje koje će štititi prava radnika, uz mogućnost veće zarade onih koji će biti raspoloženi za rad nedjeljom.

Protekle dvije godine, od kada se ne radi nedjeljom, socijalni partneri nisu mogli pronaći zajednički jezik zbog čega nije potpisan Opći kolektivni ugovor.

Prema ministrovim riječima, poslodavcima treba omogućiti da rade nedjeljom, ali u turističkoj sezoni, tri mjeseca ljeti i dva mjeseca zimi. On je siguran da će mnogi poslodavci donijeti odluku da im se ne isplati raditi nedjeljom ili će im se isplatiti na primorju, ili na Žabljaku i Kolašinu tijekom zimskih mjeseci.

“Mi živimo od turizma i siguran sam da će ova sezona biti rekordna”, istaknuo je Đurović. Zato država mora osigurati sve uvjete turistima, a jedan od njih je da se prehrambeni proizvodi mogu kupiti i nedjeljom.

Ministar se nada, kako je rekao, da će se doći do dogovora između socijalnih partnera, navodeći da se zna kolika je potreba da trgovine s hranom rade tijekom ljeta.

“Moramo naći rješenje na obostrano zadovoljstvo, i radnika i sindikata. Ako se potpiše Opći kolektivni ugovor, da se riješi pitanje radne ili neradne nedjelje, to će biti povijesni dan za odnose poslodavaca i sindikalaca u Crnoj Gori”, rekao je Đurović.

Komentirajte prvi

New Report

Close