Za 70 megavata 70 milijuna eura uz 20 posto subvencije EPCG-a

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2022. u 07:00
Iz EPCG-a ponavljaju kako neće poskupljivati struju za domaćinstva/H. JELAVIĆ/PIXSELL

EPCG uskoro otvara najtječaj za domaćinstva, poduzeća i vlasnike stanova u zgradama do četiri kata.

Iz crnogorske Regulatorne agencije za energetiku i reguliranje komunalne djelatnosti (REGAGEN) priopćeno je da će račun za struju za domaćinstva u siječnju 2023., ostati gotovo jednaki računima iz ove godine, ako Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ne bude povećavala cijenu električne energije za građane, piše portal me.eKapija.com.

Predsjednik Odbora direktora EPCG-a Milutin Đukanović izjavio je kako je kompanija od 21. studenog izvezla električnu energiju u vrijednosti 25,6 milijuna eura.

Iz EPCG-a najavljuju da će sredinom prosinca raspisati javni poziv za projekt Solari 5000+ namijenjen domaćinstvima, poduzećima, kao i vlasnicima stanova manjih stambenih zgrada, do četiri kata. Predviđeno je da se realizacijom tog projekta ugrade fotonaponski sustavi ukupne snage 70 megavata (MW).

Vrijednost projekta je 70 milijuna eura, a EPCG će osigurati subvenciju od 20 posto za sve potrošače koji zadovolje uvjete propisane javnim pozivom i kvalificiraju se za ugradnju fotonaponskog sistema, objasnili su iz EPCG-a.

Prethodni projekti Solari 3000+ i 500+, koji je označio početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina, izazvao je veliko zanimanje, čemu najbolje svjedoči više od 14.000 potrošača koji su se prijavili za ugradnju fotonaponskih panela na krovovima svojih objekata.

30

milijuna eura za podršku energetici stiže iz Bruxellesa

I veleposlanica Europske unije u Crnoj Gori, Oana-Cristina Popa, najavila da će Unija u siječnju osigurati Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 30 milijuna eura za podršku energetici. Glavni je cilj ove potpore ublažavanje utjecaja visokih cijena energenata kako bi se zaštitila mala poduzeća i ugrožena domaćinstva.

U ekonomskom pregledu tjedna portal me.eKapija.com piše i odluci tehničke Vlade da produlji rok za smanjenje trošarina na gorivo što će također povoljno utjecati na životni standard građana i poslovanje kompanija.

Trošarine na gorivo će, predviđeno je, u razdoblju od 6. prosinca ove do 3. siječnja sljedeće godine – iznositi 25 posto. Iz Ministarstva financija priopćeno je kako su dosadašnja, sedmomjesečna umanjenja trošarina na goriva u interesu građana i privrede, državni budžet koštala 37 milijuna eura, koliko je po toj osnovi prihodovano manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prošli je tjedan obilježila i vijest da su na drugoj ovogodišnjoj aukciji s rokom dospijeća od 182 dana, koja je održana prošlog utorka, prodani državni zapisi u vrijednosti od 15,5 milijuna eura.

Također, najnoviji podaci Ministarstva financija pokazali su da je kumulativni budžetski deficit za prvih deset mjeseci ove godine iznosio 56 milijuna eura ili jedan posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i niži je od plana 129,1 milijuna eura, odnosno 69,7 posto, dominantno uslijed usporene realizacije javnih nabava. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, budžetski deficit je manji 3,9 milijuna eura, odnosno 6,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close