Vujanović: Kina neće odvesti Crnu Goru u dužničko ropstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2023. u 06:54
Moramo biti odgovoran dužnik. Imamo potencijal za vraćanje dugova i nema rizika od dužničkog ropstva - rekao je Vujanović/Shutterstock

Priča o dužničkom ropstvu Crne Gore zbog kredita Exim banke je predrasuda, a namjera Kine nije da Crnu Goru uvede u dužničko ropstvo.

Priče o dužničkom ropstvu Crne Gore zbog kredita kineske Exim banke su predrasude. Treba znati da ne postoji državna politika Kine da Crnu Goru uvede u dužničko ropstvo, rekao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, prenosi Dan..

Priča o dužničkom ropstvu Crne Gore zbog kredita Exim banke je predrasuda, a namjera Kine nije da Crnu Goru uvede u dužničko ropstvo.

Poručili su to, između ostalog, veleposlanik Kine u Crnoj Gori Fan Kun i bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na konferenciji “Pojas i put”, čija je tema bila suradnja Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Crna Gora je od Exim banke uzela oko 940 milijuna dolara kredita za izgradnju autoputa, a prije toga oko 80 milijuna dolara za četiri broda Barske i Crnogorske plovidbe.

Priče o dužničkom ropstvu Crne Gore zbog kredita kineske Exim banke su predrasude. Treba znati da ne postoji državna politika Kine da Crnu Goru uvede u dužničko ropstvo, što se proklamiralo u javnosti.

Država je jamčila za kredite i Kini dugujemo trećinu ukupnog duga. Moramo biti odgovoran dužnik. Imamo potencijal za vraćanje dugova i nema rizika od dužničkog ropstva – rekao je Vujanović na konferenciji održanoj na Ekonomskom fakultetu.

Crna Gora, kako je istaknuo, treba uspostaviti suradnju s Kinom, kao što su to učinile zemlje EU. Naveo je da su kroz bilateralne odnose Italija, Francuska i Njemačka sklopile ugovore s Kinom koji se mjere milijardama eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close