Vremenske nepogode smanjile prinos grožđa u Plantažama

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2022. u 07:00
Crnogorska poljoprivredna kompanija, uz domaće, zaposlila je i sezonske radnike iz zemalja regije i Turske/PD

Iz Plantaža su poručili da su planirani prinosi grožđa značajno smanjeni zbog vremenskih nepogoda u lipnju.

Berba vinskog grožđa u crnogorskoj poljoprivrednoj kompaniji Plantaže počela je 7. kolovoza s bijelim vinskim sortama, dok je berba vodeće sorte vranac počela krajem prošlog tjedna, rečeno je Pobjedi iz te kompanije. Iz Plantaža su poručili da su planirani prinosi grožđa značajno smanjeni zbog vremenskih nepogoda u lipnju.

Milena Mugoša, direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama, istaknula je da je kompanija zbog tuče u lipnju pretrpjela veliku štetu.

“U pojedinim djelovima vinograda berbe neće niti biti. Zasad, vrlo smo zadovoljni kvalitetom bijelih vinskih sorti, na dijelovima vinograda koji nisu stradali prinos grožđa je veći od prošlogodišnjeg”, objasnila je Mugoša.

Vinogradi Plantaža prostiru na 2310 hektara. Stolne sorte vinove loze su na 135 hektara, dok je na preostaloj površini oko 26 različitih vinskih sorti, najviše vranac.

Milena Mugoša dodala je da su Plantaže, kao i velik broj poljoprivrednih kompanija u regiji, najviše izazova imala s angažiranjem sezonske radne snage.

“Odaziv domaće radne snage bio je solidan, ali nije mogao zadovoljiti potrebe kompanije tijekom različitih agrotehničkih operacija u vinogradu i voćnjaku, pa smo za obavljanje tih poslova morali zaposliti sezonske radnike iz susjednih zemalja i Turske”, rekla je Mugoša.

U ovom trenutku oko 300 sezonskih radnika radi na berbi breskvi, nektarina, stolnog i vinskog grožđa.

Komentirajte prvi

New Report

Close