Vlasnici MHE u Crnoj Gori ostvaruju milijunske profite

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

U mjesecima viših vodostaja koncesijski prihod u Andrijevici raste na 35.000 eura.

Kada bi svih deset malih hidroelektrana (MHE) na području općine Andrijevica koje su u privatnom vlasništvu bile komunalne, ta bi lokalna samouprava bila jedna od najbogatijih s prihodom i proračunom koji bi iznosio oko četiri milijuna eura. godišnje.

Sadašnji proračun općine Andrijevica planiran je na oko 2,5 milijuna i puni se porezom od vodnih koncesija za MHP sa svoje teritorije u iznosu od oko deset posto, rekao je za portal RTCG općinski tajnik za financije Stojan Mitrović te dodao kako je tu i prihod od poreza na nekretnine, koji također nije beznačajan.

Vodne koncesije
“Kada planiram proračun, računam na oko 300.000 eura koje će pripasti Općini, odnosno šest posto vodnih koncesija za MHP. Izborili smo se za taj postotak, što smatram da nije loše. Naravno, najbolje bi bilo da su svi ti centri državni ili općinski, ali sad, što je tu je, treba maksimalno naplatiti i koristiti za dobrobit građana”, rekao je Mitrović.

120

milijuna eura zaradit će vlasnici MHE tijekom koncesijskog razdoblja

Naveo je da na području općine Andrijevica postoji deset MHE u privatnom vlasništvu, kao i jedna općinska, kojom upravlja poduzeće Vodovod.

Osim toga, na području Berana hidroelektrane u vlasništvu kompanije Hidroenergija Montenegro, Jelovica 1 i Jelovica 2, kao i jedna u selu Šekular, nalaze se na vodotocima koji pripadaju objema općinama, tako da dijelimo prihod od te tri male hidroelektrane za polovinu”, objasnio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, mjesečni prihod od hidroenergetskih koncesija varira ovisno o vodostaju, pa tako u ljetnim mjesecima iznosi oko šest tisuća eura, dok je u mjesecima viših vodostaja taj prihod oko 35 tisuća na području općine Andrijevica..

Rekao je da se koncesije plaćaju preko Ministarstva financija, te da 70 posto pripada lokalnim samoupravama, a 30 posto ide u državni proračun.

“Jako je važna stavka porez na nekretnine, gdje se uzima jedan posto od vrijednosti MHP-a. Do sada su vlasnici iskazivali samo vrijednost objekta, ne i strojeva, a vidjeli smo i jednu presudu u korist općine Berane, gdje je presuđeno da se taj postotak uračunava u ukupnu vrijednost s opremom, “, rekao je Mitrović.

Dodao je da to znači da ako jedna centrala vrijedi milijun eura, a neke više, jedan posto je deset tisuća eura. “Ako imamo deset malih elektrana, to je minimalno dodatnih sto tisuća eura koje ćemo u budućnosti gledati na taj način prikupiti”, najavio je Mitrović.

Prema toj računici, dobit vlasnika MHE na području općine Andrijevica iznosi oko četiri milijuna eura, dok su im troškovi minimalni, jer imaju minimalan broj radnika.

Privatno vlasništvo
“Kada bi sve te male elektrane bile u vlasništvu Općine, znači da bi Općina Andrijevica bila jako bogata, s proračunom od četiri milijuna kuna. Sada planiramo proračun od oko 2,5 milijuna”, rekao je Mitrović.

Hidroelektrane na području te sjeverne općine, njih deset, u privatnom su vlasništvu s koncesijama koje su im izdane u vrijeme 30-godišnje vlasti Demokratske partije socijalista. U tom razdoblju projekcija njihove zarade je oko 120 milijuna eura, od čega bi samo devet milijuna ostalo u proračunu općine Andrijevica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close