Vlada opet plaća kredit Crnogorskoj plovidbi

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2023. u 07:00
Država će sufinancirati 1,6 milijuna dolara/SHutterstock

Uspješno poslovanje državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba trajalo je nešto više od godinu dana.

U siječnju dospjela rata za kupljene brodove iznosi 2,55 milijuna dolara, od čega kompaniji nedostaje 1,6 milijuna dolara, koji će dobiti iz državnog proračuna.

Tako će nakon prošlogodišnje stanke u kojoj je obje rate za 2022. godinu tvrtka podmirila iz dobiti iz poslovanja, država sada ponovno plaćati kreditne obveze kotorskog pomorskog poduzeća.

Uspješno poslovanje državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba trajalo je nešto više od godinu dana, jer je odmah nakon smjene bivšeg Upravnog odbora kojim je predsjedavao kapetan duge plovidbe Jovo Lazarević i popunjavanja tog tijela predstavnicima stranaka koje čine ili su činile sadašnju Vladu premijera Dritana Abazovića, vratile su se dugogodišnjem lošem poslovanju i lošim rezultatima.

Potvrda toga stigla je i sa posljednje sjednice Vlade, na kojoj je usvojena “Informacija o izmirenju obaveza Vlade prema Exim China Bank po osnovu državne garancije izdate za potrebe kreditnog aranžmana zaključenog između Crnogorske plovidbe i Exim China Bank”. osnovana, a u kojoj, među ostalim, piše da državna tvrtka nije uspjela iz vlastitih sredstava prikupiti dovoljno novca za plaćanje redovne, siječanjske polugodišnje rate kredita Kinezima, uzetih 2010. za izgradnju svojih brodova u Šangaju.

Dospjela siječanjska rata iznosi 2.551.485 dolara, od čega je Crnogorska plovidba, iako su joj Kinezi produžili rok plaćanja do 20. veljače, uspjela naplatiti i uplatiti samo 950.000 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close