Vlada i premijer Spajić drže ključeve rješenja za oživljavanje Svetog Stefana

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Hotelski kompleks zatvoren je uoči ljeta 2021. godine, nakon čega je popularni Svetac dvije godine bio zaključan, dok je lani bio djelomično otvoren.

Do službenog početka ovogodišnje sezone ostalo je još samo mjesec dana, a problemi oko elitnog ljetovališta “Sveti Stefan – Miločer” još nisu riješeni.

Sve su oči uprte u Vladu premijera Milojka Spajića od koje se očekuje da iznađe rješenje i da elitno ljetovalište, zaštitni znak crnogorskog turizma, nakon tri godine konačno proradi punim kapacitetom.

Dugogodišnji spor
Hotelski kompleks zatvoren je uoči ljeta 2021., nakon čega je popularni Svetac dvije godine bio zaključan, a lani je otok bio djelomično otvoren.

Potez vlasti čekaju obje strane – zakupac gradskog hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i još nedovršenog hotelsko-apartmanskog naselja “Kraljičina plaža”, tvrtka “Adriatic properties”, koja je spremna za sporazum i vodi sporove pred arbitražnim sudom u Londonu, a pred domaćim sudovima dokazuje da je međunarodni sud jedino mjesto gdje se odlučuje o ugovornim obvezama. S druge strane su državno hotelsko-turističko poduzeće “Miločer” i poduzeće “Sveti Stefan hoteli” u većinskom vlasništvu, koji pozivaju Vladu da se uključi jer su u izuzetno teškoj financijskoj situaciji.

Zapela velika investicija

Stari hotel “Kraljičina plaža” je srušen, a niknula je betonska konstrukcija budućeg hotela s depadansom, sa 66 apartmana za tržište. Radovi stoje već treću godinu.

Spor koji je “Adriatic Properties” pokrenuo još se vodi pred Međunarodnim arbitražnim sudom tražeći da mu se isplati sto milijuna eura zbog kršenja ugovora. Državne tvrtke odgovorile su tužbom.

Iz Adriatic Propertiesa su za “Vijesti” rekli da su pregovori s Vladom u tijeku, te da postoji obostrana volja da se cijeli slučaj riješi dogovorom. Kašnjenje plaćanja zakupnine, koje je premašilo milijun eura, blokiralo je rad HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli”.

Izvršni direktor HTP “Miločer” Igor Đurašević rekao je za “Vijesti” da su ponovo uputili urgenciju na više državnih adresa, jer je firma u potpunoj finansijskoj blokadi.

“‘Adriatic properties’ nije platio tri tromjesečne rate zakupa i duguje 315 tisuća eura. Za mjesec dana stiže i četvrta faktura, što znači da ugovorom predviđena najamnina za ‘Kraljičinu plažu’ nije plaćena cijelu godinu.

Zbog toga je blokiran račun naše tvrtke koja je u stopostotnom vlasništvu države, plaće nisu isplaćene više od pola godine, nemamo osnovne uvjete za rad. Telefoni u uredu su isključeni. Ugrožena je milijunska državna imovina jer smo se zadužili. Ne vidim svjetlo na kraju tunela”, rekao je Đurašević.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je srušen, a na njegovom mjestu i na placu uz njega nikla je betonska konstrukcija budućeg hotela sa depadansom, sa 66 apartmana za tržište. Radovi stoje već treću godinu otkako su “Adriatic Properties” pokrenule međunarodnu arbitražu.

Neplaćeni PDV
Zakupnine su jedini izvor prihoda dviju kompanija. HTP “Miločer” ima dva zaposlena, od kojih je jedan izvršni direktor, a drugi poslovni tajnik. Za bruto plaće zaposlenika i tročlanog Upravnog odbora godišnje se isplaćuje 51.410 eura.

Trgovački sud oglasio se apsolutno nenadležnim u postupku koji je pokrenulo poduzeće “Sveti Stefan hoteli” tužbom protiv “Adraitic propertiesa” od kojeg traže naplatu neplaćenog PDV-a u iznosu od 900 tisuća eura.

Trgovački sud objasnio je da oni nisu nadležni za rješavanje, već London International Court of International Arbitration, što je također određeno ugovorom o najmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close