Vlada Crne Gore pokušava smanjiti vrijednost preuzimanja Port of Adrie

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2023. u 07:00
Global Ports kupio je većinsko vlasništvo u tadašnjim Kontejnerskim terminalima početkom 2014. za osam milijuna eura/Shutterstock

Global Ports kupio je većinsko vlasništvo u tadašnjim Kontejnerskim terminalima početkom 2014. za osam milijuna eura.

Vladini pregovori s turskom tvrtkom Global Ports o kupnji njihovog 62 posto udjela u Port of Adria formalno traju već tri mjeseca, a Ministarstvo financija detaljno analizira poslovanje, bilance i ogroman broj sudskih postupaka te barske tvrtke.

Global Ports kupio je većinsko vlasništvo u tadašnjim Kontejnerskim terminalima početkom 2014. za osam milijuna eura. Problem je što se od tada poslovanje tvrtke drastično pogoršalo, pišu Vijesti.

Prema bilancama, tvrtka je krajem 2013. imala akumulirani gubitak od 14 milijuna eura, a krajem prošle godine iznosio je 36,4 milijuna eura. Kada su preuzeli dugoročne obveze tvrtke – dugovi su iznosili 1,3 milijuna eura, a sada su 25,8 milijuna eura.

Kratkoročne obveze za devet godina povećane su s 2,1 na 6,6 milijuna eura. U međuvremenu se povećao i broj tužbi protiv tvrtke koje su naručili radnici koji su dio sporova već dobili, a ukupna moguća odšteta po tim tužbama iznosi od 13 do 15 milijuna eura.

Svi ti dugovi i buduće obveze trebale bi smanjiti kupoprodajnu cijenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close