Vlada Crne Gore odustala od novog modela ekonomskog državljanstva

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2023. u 05:28
Foto: Shutterstock

Razlog je što iz Bruxellesa upozoravaju da je i takav model, po uzoru na Maltu, neprihvatljiv.

Vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića odustala je od novog modela produženja programa ekonomskog državljanstva, po kojem bi novac od projekta bio usmjeren isključivo na vraćanje kineskog kredita za auto-put, saznaje Pobjeda.

Razlog je, kako tvrde izvori, što su premijer i ministri u kontaktima s najvišim predstavnicima Europske komisije jasno upozoreni da je i takav model, po uzoru na Maltu, apsolutno neprihvatljiv i da bi imao negativne posljedice na proces EU integracija. Europska unija je zbog modela,,zlatnih putovnica” tužila Maltu.

Regulativa EU
Komisija je rekla kako smatra da je shema koja omogućuje učinkovitu kupovinu malteškog, a time i EU državljanstva putem definiranih plaćanja ili ulaganja, što predstavlja kršenje zakona Europske unije.

Kontroverzni projekt je službeno završen 31. prosinca, ali u dijelu javnosti, Bruxellesu i Washingttonu postoji skepsa u iskrenosti takvih najava, zbog velikog broja aplikacija.

“Dobili smo upozorenje da niti jedan prijedlog nije prihvatljiv, tako da nema ništa što bi ličilo na prošli model. Nema prostora za inovirane modele zbog protivljenja EK”, rekao je Pobjednik visokopozicionirani izvor iz Vlade.

Prema novom modelu, koji je odbijen od Bruxellesa, Vlada, premijer i Ministarstvo financija, prodaja tzv. zlatnih pasoša bi doživjela izmjene u smislu slivanja svog novca na jedan žiro račun, a prikupljena sredstva bi bila, kako tvrde, usmjerena kineskoj Eksim banci.

Pobjeda je još ranije objavila da Abazovićeva Vlada u tehničkom mandatu planira da u nekoliko narednih mjeseci dodijeli još stotine počasnih državljanstava iako je taj kontraverzni projekt završen 31. prosinca 2022. godine. “Procedura je spora. Sve aplikacije koje su predane, rješavaju se”, rekao je izvor Pobjede.

Osnova za dodjelu je da projekt nije ukinut već završen, pa se u proceduri i dalje nalazi još 240 aplikacija, za 240 aplikanata i 547 članova obitelji koji su zahtjeve predali do 31. prosinca prošle godine.

Dosadašnja bilanca
Od početka srpnja 2022. do kraja prošle godine donijeto je 398 rješenja o stjecanju crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu ekonomskog državljanstva i do 118 rješenja za zahtjeve i 280 rješenja za članove njihovih porodica.

To se navodi u dokumentu koji je Vlada objavila, a u kojem piše i da se aplikacije odnose na one koje su Ministarstvu unutarnjih poslova dostavljene u razdoblju prije 1. 7. 2022. godine. Kako se navodi u dokumentu koji je Vlada objavila u tom periodu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close