Vlada Kinezima platila ratu kredita od 40,7 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ministarstvo financija je preciziralo da se iznos od 32,79 milijuna dolara odnosi na glavnicu, dok se preostali iznos od 7,91 milijun dolara odnosi na kamate kredita.

Vlada, odnosno Ministarstvo financija ovih je dana kineskoj Exim banci uplatila petu ratu kredita za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare, vrijednu 40,7 milijuna dolara, rečeno je Pobjedi u resoru na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

Ministarstvo financija je preciziralo da se iznos od 32,79 milijuna dolara odnosi na glavnicu, dok se preostali iznos od 7,91 milijun dolara odnosi na kamate kredita.

“Obaveze prema Exim banci su izražene u američkim dolarima, a prilikom izmirenja obaveza Crna Gora je dužna osigurati dolare i izmiriti obveze u dolarima.

S obzirom na to da je država izlaskom iz hedging aranžmana zaradila oko 64,03 milijuna dolara, navedeni iznos bit će iskorišten za plaćanje pete rate. Dakle, nema potrebe osiguravati dolare na tržištu jer su oni već osigurani, čime se izbjegava i trošak konverzije”, kažu u Ministarstvu.

Dodali su da bi Crna Gora, ako bi bila obavezna osigurati dolare, bez postojanja hedžing aranžmana, otkupljivala dolare po tržišnom tečaju, pa bi eurska vrijednost pete rate, prema srednjem tečaju Centralne banke, 19. srpnja iznosila oko 36,2 milijuna eura.

“Da se, pak, nastavio hedging aranžman pod istim uvjetima definiranim aranžmanom iz 2021., što je nemoguće jer su se tržišni uvjeti bitno promijenili i aranžman se ne bi mogao nastaviti pod istim uvjetima, eurska vrijednost pete rate kredita iznosila bi oko 30,9 milijuna eura”, rekli su iz Vladinog resora.

Kineskoj Exim banci Vlada je do sada otplatila 208,7 milijuna dolara kredita za izgradnju autoceste. “Od tog iznosa 124,9 milijuna dolara odnosi se na glavnicu, dok je 83,8 milijuna dolara izdvojeno za otplatu kamata. Treba uzeti u obzir da je otplata kamata počela 2015. godine, dok je otplata glavnice počela 2021. godine”, objavilo je crnogorsko Ministarstvo financija.

Komentirajte prvi

New Report

Close