Više od pola stoljeća star trajekt iz Hrvatske stiže u Crnu Goru

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2023. u 07:00
Brod je 2016. godine rekonstruiran/Shutterstock

Brod je nedavno zbog starosti i nedovoljnog kapaciteta rashodovala Jadrolinija.

Prvi od ukupno šest trajekata za koje je javno poduzeće Morsko dobro iz Budve dobilo zeleno svjetlo Vlade za hitnu kupovinu ili iznajmljivanje, brod “Prizna”, trebao bi stići u Boku Kotorsku do kraja idućeg tjedna, saznaju Vijesti.

Prema neslužbenim informacijama, Morsko dobro već je u Hrvatskoj kupilo ovaj brod, koji je nedavno zbog starosti i nedovoljnog kapaciteta rashodovao tamošnji državni brodar Jadrolinija iz Rijeke.

Povijest broda
”Priznu” je Jadrolinija kupila 1991. godine kao posljednji trajekt koji je ta kompanija kupila u vrijeme bivše SFRJ, a do prije nekoliko godina ovaj mali trajekt obalne plovidbe plovio je u floti hrvatskog državnog brodara na liniji između luka Prizna u Podvelebitskom kanalu i luka Žigljen na ušću Paga, odnosno između Biograda i luke Tkon na otoku Pašmanu.

Obje linije su znatno duže u jednom smjeru i vožnja na njima traje tri, odnosno više od četiri puta duže od sedmominutne vožnje trajektom na liniji Kamenari-Lepetane u Boki.

Zbog zastarjelosti i nedovoljnog kapaciteta za potrebe prijevoza na linijama na kojima je ovaj trajekt do sada bio, Jadrolinija je nedavno prodala “Priznu” tvrtki ABM Tours iz Neviđana na Pašmanu.

7,8

milijuna eura iznosi godišnji proračun Morskog dobra što nije dovoljno za kupnju brodova

Inače, ovaj brod je izgrađen 1970. godine u Švedskoj u brodogradilištu Kalmar Varv A/B u Kalmaru kao novogradnja 428 pod imenom “FÄRJA 61/290” za Svenska Staten Vägverk.

Brod je 1982. godine kupio Lundby Industri & Handels A/B, pa je trajekt preimenovan u “GODSFÄRJA 61/290” s lukom uplovljavanja Göteborg, a devet godina kasnije ovaj trajekt od 354 bruto tone, dužine 65, širine 11,7 i gaza od 2,2 metra, kupila je Jadrolinija i dala joj novo ime “Prizna”.

Brod je 2016. godine rekonstruiran tako što je iznad glavne palube za vozila dograđena nova paluba za putnike, a izmijenjeni su mu i motori. Dobro upućeni krugovi kažu da je “Prizna” u izvrsnom tehničkom stanju. Ovaj brod koji može prevesti do 60 automobila i 330 putnika, uz maksimalnu brzinu od osam čvorova, pokreću dva Scania dizel motora ukupne snage 1000 konja.

Kupnju broda, jednog od rijetkih plovila za prodaju ili iznajmljivanje u Hrvatskoj s još važećim papirima i klasom putničkog ro-ro broda (trajekta), obavilo je Morsko dobro pod uvjetima nepoznatim crnogorskoj javnosti.

Morsko dobro
Vlada je na sjednici u petak dala suglasnost Morskom dobru da po hitnom postupku javne nabave kupi ili zakupi do šest trajekata za jedinu trajektnu liniju kojom ta državna tvrtka od 18. veljače službeno upravlja.

Vlada je u petak donijela zaključak prema kojem će Morsko dobro u sljedećih 30 dana napraviti rebalans proračuna kako bi se osigurala sredstva za kupnju skele. Budući da cjelokupni proračun te državne tvrtke za 2023. godinu iznosi 7,8 milijuna eura, što nije ni blizu dovoljno za kupnju šest polovnih trajekata, a kamoli novih, ostaje za vidjeti koliko će Morsko izvršiti povjerenu mu zadaću.

Vlada je 17. veljače dala suglasnost na izmjenu Statuta Morskog dobra koji, kako je objašnjeno, daje pravnu osnovu da se tvrtka sada bavi i trajektnom djelatnošću.

Komentirajte prvi

New Report

Close