‘Ne može biti gore: Uzimali smo kredite, sadili i ništa od toga’

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2022. u 09:03
Foto: SHUTTERSTOCK

U crnogorskoj Općini Tuzi farmeri uklanjaju čokote nakon što je urod uništila tuča, a ono što je preostalo nemaju kome prodati jer je poljoprivredna kompanija Plantaže prestala od njih kupovati.

Značajan broj vinogradara s područja crnogorske Općine Tuzi diže ruke od vinograda i čak se odlučuju za uklanjanje čokota jer je ovogodišnji urod grožđa izostao.

Tuča je početkom ljeta uništila vinovu lozu koju nije lako oporaviti. Grožđe je propalo, organizirane prodaje nema, a cijena proizvodnje je daleko veća od prodajne cijene, piše Dan.

U gubitku od lani
Općina Tuzi smještena je u ravničarskom području Ćemovskog polja, u dolini rijeke Cijevne s istočne strane omeđene Prokletijama. Općina obuhvaća dio područja uz obalu Skadarskog jezera, te je pogranična općina prema Albaniji. Dio je povijesno-geografskog područja Malesija, čiji se najveći dio nalazi u susjednoj Albaniji.

Zef Dedvukaj, jedan od većih vinogradara iz Sukuruća, počeo je uklanjati čokote iz vinograda.

“Tuča mi je uništila 80% vinograda, a imam 10.000 čokota. Vinova loza je toliko stradala da je bez posebnih tretmana nije moguće oporaviti. Danas sam počeo sjeći vinograd, uklanjati ga. Nemam moći i financija da ga održim, a ne mogu si dopustiti da budem u gubitku.

Treba mi 10.000 eura za ulaganje, a ne mogu dobiti novac. Ne isplati se da zadržim vinograd, jer toliko štete sam imao da mi se ne isplati čekati dvije godine da se oporavi”, kaže Dedvukaj.

On navodi da nema ravnoteže između cijena po kojima se prodaje grožđe u odnosu na cijene zaštitnih sredstva, gnojiva i radne snage.

“Ne mogu pokriti osnovne troškove, a neću raditi za druge. Već sam od prošle godine u gubitku, jer grožđe nisam mogao prodati budući da su dopustili uvoz. Dnevnica radnika je 50 eura plus hrana i spavanje, a grožđe se prodaje za 60 centi do jednog eura po kilogramu.

Prošle godine sam prodavao po 60 centi. Ove godine trgovci ne žele kupovati kod mene, jer su grozdovi oštećeni od tuče. Prošle godine imao sam 2000 litara rakije, a prodao sam 150 litara. Rakiju više nitko ne kupuje. Da je sreće imao bih 35 tona grožđa, a ove godine možda 10 tona”, rekao je Dedvukaj.

Prema njegovim riječima, da ranijih godina poljoprivredna kompanija Plantaže nije nudila otkup grožđa, on ga ne bi niti uzgajao.

“Ove godine nisu nudili otkup. Ministarstvo poljoprivrede i Plantaže uveli su nas u ovaj posao. Tri godine su nam otkupljivali grožđe, i to po dobroj cijeni, ali nakon toga nisu htjeli niti čuti za nas. Ostali smo na cjedilu”, dodaje Dedvukaj.

Uzimali su kredite
Vinogradar Đerđ Đeljaj ima 5000 čokota, a oštećeno je 80 posto vinograda.

“Ovo što mi je ostalo nitko nije tražio, niti imam što dati u prodaju. Dolazili su iz Općine, što će nam platiti ne znam. Godinama sam imao više od 20.000 tona grožđa, a sad imam 2000 do 3000 tona i to neće valjati ništa jer ga je kiša uništila. Niko nije nudio otkup, kakve Plantaže. Prije deset godina su nam Plantaže nudile otkup i natjerale nas na ove muke. Uzimali smo kredite, sadili i ništa od toga.

Tuča nam je sve uništila, kiša dokrajčila. Ne može biti gore. Izlazim iz ovog posla. Pola čokota ću izvaditi ove godine, a nisam još isplatio kredite. Pola ću ukloniti sljedeće godine. Zašto da gubim živce, vrijeme, novac i na kraju od svega ništa”, kaže Đeljaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close