Velik interes za gradnju bolnice u Budvi, javio se i renomirani Johns Hopkins

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2023. u 07:00
Predsjednik Općine Milo Božović je investitorima predstavio i druge infrastrukturne projekte/SHUTTERSTOCK

Razmatra se mogućnost izgradnje bolnice u skladu s najsuvremenijim standardima.

Za izgradnju bolnice u Budvi zainteresirane su brojne međunarodne tvrtke iz područja medicine i zdravstva, a interes je pokazala i renomirana američka medicinska ustanova Johns Hopkins. Priopćeno je to nakon sastanka predsjednika Općine Budva Mila Božovića s predstavnicima svjetskih investicijskih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Njemačke.

Kako je saopćeno iz Općine, sastanku su prisustvovali Abdul Muhamed Matar Lahej Alfalasi, koji je predsjednik i osnivač Aiana Holdinga, kao i predstavnici njemačke kompanije Lindner. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima realizacije najvažnijih investicijskih projekata u narednom razdoblju, kao i poticanju izravnih stranih ulaganja.

Moguć i model JPP-a
Poseban naglasak stavljen je na projekt izgradnje bolnice za koji su zainteresirane brojne renomirane svjetske tvrtke.

Posebna tema na sastanku bila je formiranje, izgradnja i upravljanje Općom bolnicom u Budvi, što je u vrhu agende aktuelne gradske uprave. S tim u vezi, razmatrana je mogućnost privatno-javnog partnerstva na ovom području te mogućnost izgradnje bolnice u skladu s najsuvremenijim standardima u području zdravstva i medicine – priopćeno je.

Kako je priopćeno iz Općine, Božović je uvjeren da će Budva realizacijom ovog strateškog projekta započeti novi ciklus razvoja budvanske općine u svim pravcima, s posebnim osvrtom na turizam.

50

posto ulaganja u crnogorskom turizmu ostvari se u Općini Budva

Pogotovo imajući u vidu da je niz svjetski renomiranih tvrtki iz područja zdravstva i medicine zainteresirano za izgradnju bolnice, među kojima je i američka medicinska ustanova Johns Hopkins – dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi, Božović je predstavio i druge infrastrukturne projekte koji su predviđeni za realizaciju u narednom periodu, među kojima su izgradnja šetališta u Budvi, kao i izgradnja žičare Bečići – Brajići sa izletištem, ističući da Budva ima ogroman potencijal za izravna strana ulaganja, koja su generator globalne ekonomije, šansa za ubrzani razvoj grada.

Podrška premijera
Pored predsjednika općine, sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović, kao i glavna gradska arhitektica općine Budva Jelena Lazić. Podršku projektu izgradnje bolnice nedavno je prilikom posdjeta Budvi dao i crnogorski premijer Dritan Abazović.

“Nalazimo se na lokaciji gdje treba graditi opću bolnicu. Najveći izazov neće biti sredstva za izgradnju, čak je i predsjednik Općine Milo Božović razgovarao s nekim renomiranim tvrtkama koje bi eventualno mogle, ako se izabere taj model, biti partner u tome. Najveći izazov će biti kadrovi.

Međutim, s obzirom na to da je Budva vrlo atraktivna za život, ne treba bježati od činjenice da će ljudi ovdje rado dolaziti i zasnivati ​​radni odnos kada su u pitanju medicinsko osoblje. Logiku prema kojoj je Budva grad od 15.000 ili 20.000 stanovnika treba zaboraviti.

To je najveci generator turizma u Crnoj Gori, od svih prihoda koji se ostvaruju od turizma, i mora imati adekvatnu zdravstvenu zastitu. Budva već ima znatno veći broj stanovnika, a o ljetnoj sezoni da i ne govorimo. Invaziju gostiju očekujemo i u posezoni i predsezoni, tako da je mišljenje da je Budva mali grad kojem ne treba bolnica potpuno pogrešno”, rekao je Abazović.

Komentirajte prvi

New Report

Close