Već uspjeli naplatili 12 od planiranih 13,2 milijuna eura poreza

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2022. u 08:05
Budžet općine Budva izvrsno se puni otkako je poreznu upravu preuzela Vesna Kovačević /SHUTTERSTOCK

Od Jaza do Buljarice budvanska porezna uprava blokirala 300-tinjak nekretnina poreznih dužnika-.

Samo u proteklih nekoliko mjeseci 20-ak stanova, apartmana i kuća u vlasništvu ruskih državljana blokirani su upisivanjem hipoteke u katastarsku evidenciju čime je općina Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda primijenila posljednju mjeru kako bi od inozemnih građana naplatila porez na neekretnine, javlja portal eKapija.

Odlučna šefica
U posljednjem oglašavanju, u koje su Vijesti imale uvid, Uprava lokalnih javnih prihoda je krajem rujna donijela rješenja o hipoteci za sedam ruskih državljana, a isto toliko i krajem srpnja.

Uprava je pokrenula i više desetina postupaka prisilne naplate poreznog duga. Općina Budva i ranije je imala probleme s naplatom poreza od, prije svega ruskih državljana, koji su najbrojniji vlasnici nekretnina.

Od “zlatne groznice” 2007. kada su Rusi nemilice kupovali vile, kuće, stanove, zemljišta, lokalna uprava je u problemu, jer mnogima od njih ne može ni uručiti rješenja o porezu. To je posebno izraženo u protekle dvije godine od pandemije korone, kada brojni ruski državljani nisu ni dolazili u svoje nekretnine u Crnu Goru.

Budvanska je Uprava lokalnih javnih prihoda u prvih pola ove godine blokirala je od Jaza do Buljarice čak 271 nekretninu nakon što vlasnici i pored upozorenje nisu platili porezne dugove.

Neselektivni pristup Uprave lokalnih javnih prihoda na čijem je čelu proteklih dvije godine Vesna Kovačević, donijela je višemilijunsko punjenje općinske kase, što je bio ključni priliv novca u korona krizi, te je omogućilo i normalno funkcioniranje i redovno servisiranje svih obaveza administracije.

8

mil. eura više od planiranog naplaćeno je poreza na nekretnine u 2021.

Dugačka crna lista
Samo prošle godine Uprava lokalnih javnih prihoda naplatila je 18 milijuna eura poreza na nekretnine to je 8 milijuna eura više od planiranog budžetom.

Naplata poreza je i u prvih devet mjeseci ove godine odlična – do sada je naplaćeno 12 milijuna eura, što je odličan rezultat, jer je budžetom za ovu godinu planirana naplata 13,2 milijuna eura poreza na nekretnine. Ranije su iz Uprave najavili da očekuju da će biti premašen plan budžeta za ovu godinu
Crna lista poreznih dužnika je podugačka i iz godine u godinu se povećava. Kako bi naplatili porezne dugove, budvanska Uprava lokalnih javnih prihoda to čini blokadom računa ili imovine dužnika.

Blokada računa preko Centralne banke provodi se prilikom naplate duga kod pravnih osoba, dok se porezni dug građana naplaćuje upisom hipoteke na nekretninu u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, čime se općina Budva osigurava da će obaveza biti izmirena.

Vijesti su u više navrata objavljivale da je Uprava lokalnih javnih prihoda samo tijekom prve godine bez ikakve selekcije blokirala imovinu svih onih koji ne izmiruju obaveze, pa su tako blokirani veliki zemljišni kompleksi u zaleđu Kamenova, Jadranski sajam, ali i zemlja iznad plaže Mogren, hipoteke su upisivane i na nekretnine kontroverznih biznismena, vođa narko klanova, ali i na hotelske komplekse, poput hotela As u Perazića dolu.

Komentirajte prvi

New Report

Close