Uvalu Valdanos u Ulcinju treba pretvoriti u park prirode

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2022. u 07:00
Na javnoj raspravi odlučivat će se hoće li se usvojiti Studija zaštite za taj dio Crne Gore koji obuhvaća i stari maslinik s više od 18.000 stabala/PD

Bilo je planirano postavljanje tri autokampa, tri ugostiteljska objekta, dva objekta za trgovinu i usluge, kao i parkiralište.

Uvali Valdanos i Maslinadi u Ulcinju nisu potrebni hotelski lanci jer taj prostor treba sačuvati, a možda ga zbog posebnosti koju ima i pretvoriti u park prirode. Za početak, na javnoj raspravi odlučivat će se hoće li se usvojiti Studija zaštite za taj dio Crne Gore, javlja RTCG.

Nakon što je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na zahtjev Općine Ulcinj, donijelo odluku da se s područja Valdanosa uklone planirani privremeni objekti, pred ulcinjskom lokalnom upravom je novi zadatak.

Naime, trebaju odlučiti hoće li usvojiti Studiju zaštite za Valdanos koju im je dostavila Agencija za zaštitu životne sredine. Bilo je planirano postavljanje tri autokampa, tri ugostiteljska objekta, dva objekta za trgovinu i usluge, kao i parkiralište.

Omer Bajraktari, predsjednik Općine Ulcinj, ističe da će za tu odluku i studiju otvoriti javnu raspravu.

“Da vidimo što želimo, što je najbolje za Valdanos i nadam se da ćemo do kraja godine usvojiti Studiju zaštite”, kaže Bajraktari.

Studija zaštite obuhvatila bi Maslinadu, a ne samo Valdanos. Maslinada u Valdanosu najveći je maslinik u Crnoj Gori s više od 18.000 stabala maslina od kojih su mnoga starija od 2000 godina, a Zakonom o maslinarstvu stavljena je pod posebnu zaštitu države.

“Usvojili studiju ili ne, Maslinada je zaštićena od gradnje i tako treba ostati i u budućnosti”, kaže predsjednik Općine Ulcinj.

Zaštitu Maslinade podržavaju mnogi, pa i novinar i publicista Mustafa Canka. Potrebno je, kaže, proglasiti je parkom prirode i osigurati veći stupanj zaštite.

“Da se obnove ceste i izvori, da bude ono što je nekad bilo, kada su Ulcinjani ugošćavali posjetitelje, pokazivali im Maslinadu, jer je to bilo ogledalo našeg najboljeg odnosa prema prirodi, simbioze s njom”, objašnjava Canka.

Komentirajte prvi

New Report

Close