Usvojen rekordni budžet Podgorice u iznosu od 106,5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2023. u 07:00
Aktualna gradska uprava pohvalila se kako je vodila odgovornu fiskalnu politiku/Shutterstock

Gradonačelnik Ivan Vuković, priopćio je na sjednici da je riječ o najvećem budžetu u povijesti glavnog grada, kojim se stvaraju pretpostavke da se razvoj nastavi.

Zastupnici u Skupštini Glavnog grada Crne Gore usvojili su u petak odluku o budžetu za narednu godinu, koji će iznositi rekordnih 106,5 milijuna eura, piše internetski portal ekapija. Kako je priopćeno iz PG Biroa, od ukupnog iznosa, 58,38 milijuna eura izdvojeno je za realizaciju razvojnih projekata.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, priopćio je na sjednici da je riječ o najvećem budžetu u povijesti glavnog grada, kojim se stvaraju pretpostavke da se najintenzivniji razvoj Podgorice nastavi i u narednoj godini.

Povećane plaće
“O tome kako smo radili i vodili brigu o Podgorici i njenim stanovnicima, govori i podatak da će budžet glavnog grada ove godine biti realiziran u iznosu preko 120 milijuna eura. Ulaganje u razvojne projekte posljednjeg dana u godini premašit će 50 milijuna eura, dok će na računu Glavnog grada ostati 20 milijuna. To je naš odnos prema gradu i građanima, pa i onima koji će ovaj posao raditi nakon nas”, poručio je Vuković.

Kako je na dnevnom redu i Prijedlog izmjena i dopuna odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u glavnom gradu, koji se odnosi na povećanje dodatka na zaradu, Vuković je podsjetio da ovo nije prvi put da se povećavaju plate u sistemu glavnog grada, već da to predstavlja kontinuitet brige o zaposlenima.

“U prethodnom periodu povećali smo plaće našim kolegama iz administracije sa najnižim primanjima, kao i kolegama iz preduzeća koje rade najteže poslove u sistemu”, kazao je Vuković. Aktualna gradska uprava vodila je odgovornu fiskalnu politiku što je rezultiralo, između ostalog, time da je za 75,37% uvećan budžet u odnosu na 2018. godinu, dok je za isti period kapitalni budžet uvećan 232,47%.

Sekretarka za financije, Snežana Popović, podsjetila je da je budžetom za narednu godinu planirana realizacija projekata iz oblasti putne infrastrukture u iznosu 12,73 milijuna eura, uređenja javnih površina u iznosu 6,82 milijuna eura, kulture i sporta u iznosu 4,16 milijuna eura, unapređenja komunalne infrastrukture i nastavka modernizacije rada gradskih tvrtki u iznosu 5,26 milijuna eura, socijalnog staranja u iznosu 4,43 miliona, te podrške poduzetnicima u iznosu 435.000 eura.

Odražavanje infrastrukture
“Na ovaj način bit će stvorene pretpostavke da se, osim realizacije redovnih obaveza i nastavka kvalitetnog održavanja gradske infrastrukture, uspješno okonča nastavak izgradnje bulevara Vilija Branta i bulevara prema Tuzima, te stvore pretpostavke za početak realizacije projekta pretvaranja ulice Vojislavljevića u saobraćajnicu bulevarskog tipa”, stoji u priopćenju.

Stvorene su, kako su naveli, i pretpostavke za uređenje javnih površina i kreiranje dodatnih sadržaja – šetališta, trgova i parkova.

“Ovaj budžet će omogućiti i izgradnju višenamjenskih objekta sa domovima zdravlja u naseljima Zagorič i Zabjelo, nastavak dosadašnje prakse podrške svim kategorijama stanovništva i uvođenje novih socijalnih servisa, ali i podršku svim kategorijama poduzetnika”, zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close