Uskoro platni promet između Crne Gore, Srbije i BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Napominje se i da će početak korištenja ovog sustava plaćanja ovisiti o poslovnoj odluci UCB-a.

Centralna banka Crne Gore priopćila je ovoga tjedna da je s Universal Capital bankom potpisala ugovor o izravnom platnom prometu između Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćeno, na ovaj način zaokružen je jedan od najvažnijih procesa u djelovanju Centralne banke.

“Na ovaj način, sa stanovišta Centralne banke, završen je proces potreban za uključivanje Univerzal capital banke u kliring međunarodnih plaćanja između Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju. Centralne banke Crne Gore.

Iz Banke dodaju da su završene sve aktivnosti potrebne za pokretanje procesa kliringa međunarodnih plaćanja. Napominje se i da će početak korištenja ovog sustava plaćanja ovisiti o poslovnoj odluci UCB-a.

Središnje banke Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine sklopile su u rujnu 2007. poseban sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja kojim su platne usluge trebale biti jeftinije, međutim izravni platni promet zaživio je 2007. između Srbije i BiH Hercegovine, dok Crna Gora nije pristupila tom sustavu jer do sada nije bilo interesa crnogorskih banaka za ulazak u ovaj platni sustav. Očekuje se da će platni promet krenuti početkom sljedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close