Uskoro jedinstveni TAG uređaj za Srbiju i Crnu Goru

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2023. u 06:18
Foto: Shutterstock

Memorandum su u Vladi Srbije potpisali pomoćnik direktora “Puteva Srbije” Miodrag Poledica i direktor kompanije “Monteput” Milan Ljiljanić.

Predstavnici kompanije “Monteput” iz Crne Gore i “Puteva Srbije” potpisali su u srijedu u Beogradu Memorandum o poslovnoj suradnji koji će omogućiti zajedničku elektronsku naplatu cestarine, odnosno jedinstveni TAG uređaj u obje zemlje.

Memorandum su u Vladi Srbije potpisali pomoćnik direktora “Puteva Srbije” Miodrag Poledica i direktor kompanije “Monteput” Milan Ljiljanić, priopćeno je iz Vlade Srbije.

“Zajednička elektronska naplata cestarine Srbije i Crne Gore ne znači samo olakšanje putovanja, već i dodatno povezivanje naših naroda i država, rekao je nakon potpisivanja ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Goran Vesić. Istaknuo je da su prioritet Srbije cesta koja se gradi prema Crnoj Gori i elektronska naplata cestarina.

Vesić je potvrdio da će dio ceste do Požege biti završen do kraja godine, a potom će početi gradnja autoceste do Boljara, u dužini od 107 kilometara.

“Ta će cesta biti vrlo prometna, s velikim brojem automobila s obje strane. Integrirana cestarina je samo korak ka tješnjoj suradnji među ljudima, tako da nemamo nikakvih granica na Balkanu, niti bilo kakvih poteškoća u putovanju, objasnio je.

Ministar je najavio da će u narednom razdoblju posjetiti Podgoricu kako bi s resornim crnogorskim ministrom razgovarao o zajedničkom graničnom prijelazu. “Dogovorili smo zajednički željeznički granični prijelaz na stanici u Bijelom Polju.

Sada to treba da uradimo i sa drumskim saobraćajem, da policija i carina budu na jednom mestu, a sve u cilju smanjenja čekanja, rekao je Vesić. Direktor tvrtke “Monteput” Milan Ljiljanić rekao je da su napravljeni prvi koraci na povezivanju elektroničkog sustava naplate cestarine, te da timovi dviju država zajedno rade na implementaciji.

Izrazio je nadu da će se u narednom razdoblju nastaviti suradnja i ubrzati inicijative za izgradnju preostalih dionica autoceste od Beograda do Bara, “što će značajno smanjiti vrijeme putovanja i donijeti značajne koristi za građane”.

Komentirajte prvi

New Report

Close