Uniprom otvara tvornicu za proizvodnju žice

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2023. u 07:00
Kapacitet ove tvornice je 30.000 tona godišnje, a riječ je o propersi aluminijskoj žici promjera 9,5 mm/Shutterstock

Investicija je vrijedna 15 milijuna eura, a ugovor o kupnji pogona potpisan je s europskom, poznatom talijanskom tvrtkom Pansoinco iz Milana.

Tvrtka Uniprom najavila je otvaranje nove tvornice za proizvodnju aluminijske žice u sklopu Kombinata aluminija u Podgorici. Investicija je vrijedna 15 milijuna eura, a ugovor o kupnji pogona potpisan je s europskom, poznatom talijanskom tvrtkom Pansoinco iz Milana.

Kako je priopćeno iz tvrtke, kapacitet ove tvornice je 30.000 tona godišnje, a riječ je o propersi aluminijskoj žici promjera 9,5 mm, koja se uglavnom koristi za kablove i za potrebe automobilske industrije, kao i žici s promjera 12 mm, koji se koristi u željezarama.

Nova tvornica zaposlit će oko 70 ljudi, planirani rok za završetak je prva polovina 2024. godine, a investicija je vrijedna 15 milijuna eura – navodi se.

Iz Uniproma ističu da je nekada crni dim potpuno eliminiran, te da KAP posluje u skladu s najvišim ekološkim standardima. Ova tvornica, kao i dvije već postojeće, radit će na LNG, uz poštivanje svih parametara zaštite okoliša.

Svjesni da je za daljnji razvoj industrije nužna diverzifikacija proizvodnje, kao što smo i obećali, nastavljamo s otvaranjem industrijskih pogona. Pandemija je najbolje pokazala da gospodarski razvoj ne možemo temeljiti samo na turizmu, već je ključan razvoj industrije – stoji u priopćenju.

Realizacijom ovog projekta planiran je izvoz do 350 milijuna eura godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close