Unapređenje ekonomske suradnje Srbije i Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2022. u 06:36
Značajni projekti gradnja auto-puta kroz Srbiju do granice s Crnom Gorom i rekonstrukcija pruge Beograd–Bar/H. Jelavić/PIXSELL

Ministri financija Mali i Damjanović razgovarali su o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, …

Ministar financija Srbije Siniša Mali u razgovoru s crnogorskim ministrom Aleksandrom Damjanovićem rekao je kako očekuje da ukupna robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini bude veća od milijardu eura, piše o sastanku dvaju ministara u Beogradu portal rtcg.me.

Ministar Mali je istaknuo da je prošle godine ukupna robna razmjena dvije zemlje iznosila 900 milijuna eura, te da je porasla za 19,7 posto u odnosu na 2020. godinu, objavilo je Ministarstvo financija Srbije.

Ministri financija Mali i Damjanović razgovarali su o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svjetske ekonomije.

Razgovarali su i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obje zemlje, poput gradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd–Bar. Mali i Damjanović su razgovarali o izazovima sa kojima se svijet suočava, usljed situacije u Ukrajini, a posebna pažnja na sastanku je stavljena na snabdjevenost tržišta dvije zemlje osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata. Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu riješiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svjetska ekonomska kriza.

Naglasio je i važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja je za Srbiju od velikog značaja i koja će je povezati s drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što treba doprinijeti rastu cijele regije.

Mali je Damjanovići govorio o iskustvima s novim modelom elektronskih faktura koji se primjenjuje u Srbiji, jer će to biti korisno i za Crnu Goru. Ministri su razmijenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obje zemlje, a Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistema e-fiskalizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close