Ukupna bruto premija osiguranja veća 9,6% – 108,3 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2023. u 22:00
Najzastupljenije je tzv. kasko osiguranje sa 36,6 posto/Shutterstock

Premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast 10,3 posto ili 8,1 milijuna eura, kao i premija životnog osiguranja koja je rasla za 6,8 posto ili 1,4 milijuna eura u odnosu na 2021. godinu.

Osiguravajuća društva prošle su godine u Crnoj Gori, prema preliminarnim podacima, fakturirala ukupnu bruto premiju od 108,3 milijuna eura što je 9,6 posto ili 9,5 milijuna eura više u odnosu na 2021. godinu, prenosi priopćenja crnogorske Agencije za nadzor osiguranja portal me.eKapija.com.

Premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast 10,3 posto ili 8,1 milijuna eura, kao i premija životnog osiguranja koja je rasla za 6,8 posto ili 1,4 milijuna eura u odnosu na 2021. godinu.

Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu osiguranje je od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa 36,6 posto, sljedeće je osiguranje života sa 18,1 posto, osiguranje od posljedica nezgode sa 10,6 posto te ostale vrste osiguranja imovine sa 9,1 posto u ukupnoj tržišnoj premiji. Ukupna imovinska osiguranja iznose 12,6 posto.

Savjet crnogorske Agencije za nadzor osiguranja je donio Pravilnik o sustavu upravljanja u društvima za osiguranje. Pravilnikom, kojim se crnogorska dodatno usklađuje s regulativom Europske unije u sektoru osiguranja, obuhvaćeni su opći organizacijski zahtjevi za osiguravajuća društva. Riječ je o organizacijskim zahtjevima po pitanju ključnih funkcija i zahtjevi za imenovanje osoba odgovornih za rukovođenje tim ključnim funkcijama.

“Najznačajnija novina u upravljanju je detaljno propisivanje sustava i funkcije upravljanja rizicima, gdje je, između ostalog, uvedena obaveza osiguravajućeg društva da kapitalne potrebe, osim onih definiranih Zakonom o osiguranju, procjenjuje i na bazi rizika, te da najmanje jednom godišnje provodi samostalnu procjenu rizika i solventnosti (ORSA izvještaj)”, navodi se u priopćenju Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore.

Komentirajte prvi

New Report

Close