Ukrajina zainteresirana za prijevoz robe preko Luke Bar

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2022. u 05:33
Luka Bar ima nekoliko specijaliziranih terminala za suhe rasute terete, tekuće i generalne terete/PD

Ukupan kapacitet Luke Bar doseže 5 milijuna tona godišnje, a u prosjeku se koristi samo 50% potencijala.

Ukrajina traži alternativne logističke pravce za isporuku širokog spektra proizvoda. Zato ukrajinsko veleposlanstvo u Crnoj Gori radi na analizi mogućnosti uspostavljanja dodatnih logističkih ruta, prenosi RTCG. Kako kažu iz veleposlanstva, ukrajinska strana je zainteresirana za dodatne konzultacije s Lukom Bar oko uspostavljanja suradnje.

“Informacije da je Crna Gora ponudila prijevoz robe preko Luke Bar objavljene su na web stranici Transportno-logističkog centra ukrajinskih željeznica”, rečeno je iz ukrajinskog veleposlanstva u Podgorici.

Ukupan kapacitet Luke Bar doseže 5 milijuna tona godišnje, a u prosjeku se koristi samo 50% potencijala, prenosi ukrajinski portal Gmk.centar.

Kako navode, Luka Bar ima nekoliko specijaliziranih terminala, posebno za suhe rasute terete, tekuće i generalne terete.

“Crnogorska strana je izrazila zainteresiranost za uspostavu suradnje s Ukrajinom na korištenju kapaciteta Luke Bar za prekrcaj i transport robe”, objašnjava se.

Luka Bar surađuje sa špediterom iz Srbije, kompanijom Panšped, koja će pomoći u organizaciji.

“Spremni smo doprinijeti uspostavljanju logističke rute za transport brojnih proizvoda iz Ukrajine do Luke Bar”, kaže predstavnik Panšpeda.

Usto, Panšped ima mogućnost da ako zatreba koristi i besplatne vagone srpske željeznice.

U svibnju je prvih 35.000 tona ukrajinske rude prevezeno kroz luku Constanţa u Rumunjskoj, a krajem tog mjeseca poljska luka Świnoujście poslala je prvi dio od 30.000 tona ukrajinske željezne rude koja je u luku dopremljena željeznicom i poslana kupcu u Alžir. U to vrijeme na vezovima luke bilo je više od 50.000 tona ukrajinske rude.

Komentirajte prvi

New Report

Close