Ugostitelji u RS na mukama, radnici na ljeto odlaze u Hrvatsku i CG

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2022. u 08:01
Foto: HRVOJE JELAVIĆ/PIXSE

Na sezonski rad najviše odlaze konobari, ali i sobarice i kuhari.

Mnogi sezonski radnici iz Republike Srpske već su otišli na privremeni rad u Hrvatsku i Crnu Goru, dok domaći poslodavci zbog manjka radne snage u novu ljetnu sezonu ulaze s velikim problemima.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS, rekao je za Nezavisne novine da se mnogi poslodavci žale kako su im radnici već otišli te da ne znaju kako će izdržati ovu sezonu.

“Većina sezonskih radnika otići će do kraja ovog mjeseca. Najviše odlaze konobari, ali i ostali, kao što su sobarice, kuhari, pomoćni radnici i drugi”, objasnio je Blagojević.

Prema njegovim riječima, veliki problem je to što učenici nisu zainteresirani za upis na te smjerove koji su potrebni na tržištu, te škole neke od smjerova i gase.

“Prošle godine je oko 700 građana Trebinja radilo u Dubrovniku, i to 90 posto u trgovini, turizmu i uslugama, dok se za ovu godinu procjenjuje da će ih otići 1800”, istaknuo je Blagojević.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Horeca, rekao je da će ova godina biti najgora za ugostitelje u Republici Srpskoj zbog brojnih odlazaka sezonskih radnika.

“Poslodavci iz Hrvatske već su u siječnju došli tražiti radnike i mnogo njih je već dogovorilo odlazak. Kada počne sezona, velika većina će otići. Odlazak radne snage traje dugo, neki trajno odlaze, a neki privremeno, ali znamo da ćemo teško naći radnike”, dodao je Kurtinović.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da odlazak radnika u Hrvatsku i Crnu Goru svake godine izaziva probleme u popunjavanju radnih mjesta u ugostiteljstvu.

“Veliki problemi će i ove godine biti u traženju radnika da rade u restoranima, kafićima, hotelima i trgovinama, i to se već osjeti. Ova godina je dosta teža u odnosu na prošlu jer još veći broj radnika odlazi”, objasnio je Savanović, dodajući da na odlazak najviše utječu plaće, a poslodavci u RS sadašnjim plaćama neće moći zadržati ljude.

“Radnik koji ode u Hrvatsku na pet-šest mjeseci zaradi i više nego dvostruku plaću koju bi u tom razdoblju zaradio kod nas. Jedini način da se nešto promijeni je da naši poslodavci povećaju plaće”, zaključio je Savanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close