Udar na luksuz, kocku, šverc i vlasnike tvrtki koji sam sebi posuđuju novac

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2023. u 07:00
Crna Gora sada od naknada za priređivanje igara na sreću prihoduje 15-16 milijuna godišnje, a taj bi iznos trebalo iznositi 30-40 mil eura/Shutterstock

Ministar financija Crne Gore Aleksandar Damjanović najavio strožu poreznu politiku kako bi se osiguralo dovoljno novca za se javne potrebe i omogućilo normalno poslovanje gospodarstvu.

Crnogorsko Ministarstvo financija priprema set zakona i mjera za povećanje proračunskih prihoda. Riječ je o većem oporezivanju luksuza i visokoprofitabilnih djelatnosti, suzbijanju sive ekonomije u igrama na sreću i izdavanju nekretnina, sprečavanju prijevara u plaćanju poreza na kapitalnu dobit i izvlačenja novca iz kompanija kroz pozajmice vlasniku i povezanim osobama…, piše portal me.eKapija.com.

Ministar financija Aleksandar Damjanović objašnjava kako je cilj osigurati dovoljno novca za funkcioniranje zdravstvenog sustava i svih ostalih javnih potreba, smanji siva ekonomija i omogući normalno poslovanje gospodarstvu.

Od građana očekuje da budu najbolji kontrolori, da uzimaju račune, ne koriste sivu ekonomiju i da prijavljuju sve nepravilnosti, jer se samo tako može poboljšati kvaliteta života u Crnoj Gori.

Uprava prihoda i carina provjerit će prodaju Bemaksa i utvrditi koji iznos poreza na kapitalnu dobit treba platiti u skladu s novim zakonskim rješenjima. Vijesti su u listopadu prošle godine objavile da je dotadašnji službeni vlasnik Bemaksa Veselin Kovačević prodao stopostotni udio u toj firmi Ivanu Uboviću za 750.000 eura, iako je u službenim bilancama kompanije vrijednost kapitala procijenjena na 142 milijuna eura a neraspoređena dobit na 141 milijun eura.

Damjanović je kazao da će u skladu sa zakonskom obavezom porezne vlasti provjeriti sve sporne prodaje poduzeća i udjela u njima a da će to raditi i ubuduće, kako se ne bi događalo da oni koji imaju najviše plaćaju minimalne porezne obaveze ili ih izbjegavaju.

Novina je i da će se u ovoj godini plaćati porez od 15% na pozajmice koje firme daju fizičkim osobama. Tako će se izbjeći situacije koje da vlasnik poduzeća pozajmi novac tvrtke sebi, stalno produžuje rokove otplate, nikada ne plati porez, a tvrtku ostavi u dugovima. Svrha postojanja poduzeća nije da daje pozajmice fizičkim osobama.

“Obveznik poreza na dobit dužan je obračunati, obustaviti i uplatiti porez po odbitku na isplate izvršene temeljem zajma, odnosno pozajmice s ili bez kamate fizičkim osobama, kao i u slučaju produženja roka otplate zajma odnosno pozajmice”, navedeno je u zakonu.

Ako je ugovor o pozajmici potpisan prije stupanja na snagu ovog zakona krajem prosinca 2022., obveznik je dužan da nakon isteka perioda na koji je taj ugovor zaključen obračuna i plati porez, ili ako zaključe novi ugovor kojim se produžava taj period.

Cilj ove mjere nije samo da sada naplati iznos poreza na ove sporne pozajmice, već da se ovakva praksa prekine i da se porezni obveznici uvedu u regularne tokove, odnosno da ovaj novac prijave kao dobit, na nju plate porez i onda ga podignu za sebe. Bio je to jedan od načina na koji su oni koji imaju najviše izbjegavali plaćanje obaveza i imali siromašne firme s poreznim dugovima.

Planira se fiskalizacija cijelog sektora igara na sreću, a bit će i promjena koncesijske politike i visine naknada. Damjanović je naveo da Crna Gora sada od naknada za priređivanje igara na sreću prihoduje 15-16 milijuna godišnje, ali da bi prema usporedbi naplata u Srbiji i Hrvatskoj te veličinama tržišta, taj iznos trebalo iznositi 30-40 mil eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close