Ubrzati gradnju drugog podmorskog kabela Crna Gora-Italija

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2022. u 07:36
Foto: pixabay

Zaključeno je da dvije zemlje imaju zavidnu razinu ekonomske suradnje, koja bilježi rast u robnoj razmjeni i investicijama.

Među brojnim zajedničkim projektima koje imaju Crna Gora i Italija, kao posebno važan, istaknut je strateški projekt postavljenja podmorskog elektroprijenosnog kabla u suradnji talijanske kompanije TERNA i Crnogorskog elektroprijenosnog sustava – CGES, a poseban naglasak bio je na postavljenju drugog kabela za što je nužno što skorije stvoriti institucionalne i tržišne pretpostavke – navodi se priopćenju nakon sastanka crnogorskog ministra financija Aleksandra Damjanovića i veleposlanice Italije u Crnoj Gori Andreine Marselle, javlja portal me.eKapija.com.

Damjanović ovaj projekt okarakterizirao je kao jedan od ekonomski najznačajnijih za Crnu Goru. Veleposlanica Marsella naglasila je kako je taj energetski projekt od visokog značaja za obje države i da za ubrzanje postavljenja drugog kabla postoji veliki interes i u Italiji, kao i da je potrebno ubrzati taj posao. Ocijenila da će izgradnja još jednog kabela dodatno doprinijeti energetskom umrežavanju svih balkanskih zemalja, gdje će Crna Gora biti prepoznata kao centar za usmjeravanje električne energije prema Italiji ali i prema drugim državama”, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Ministar je izrazio zahvalnost za otvorenu i konkretnu potporu koju Italija pruža Crnoj Gori na putu europskih integracija, ocjenjujući je kao jednog od pouzdanijih i poticajnijih partnera na tom putu, a veleposlanica je rekla kako je Italija i dalje spremna iskreno podržavati pridruženje Crne Gore, Europskoj obitelji te da u očekuje ubrzanje tog procesa. Zaključeno je da dvije zemlje imaju zavidnu razinu ekonomske suradnje, koja bilježi rast u robnoj razmjeni i investicijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close