U Željezaru Nikšić na kraju žele samo Švicarci

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2024. u 07:36
Foto: SHUTTERSTOCK

Kompanija 8B Capital jedina se prijavila za pojedinačne pregovore za zakup objekata Čeličane i Kovačnice.

Švicarska kompanija 8B Capital jedina se prijavila za pojedinačne pregovore za zakup objekata Željezare Nikšić – Čeličana i Kovačnice, rečeno je službeno Vijestima iz Elektroprivrede (EPCG).

Nakon dva neuspjela natječaja za zakup Željezare, u kojoj bi se pokrenula proizvodnja čelika, državna energetska tvrtka odlučila je ući u pojedinačne pregovore s tvrtkama koje su sudjelovale u natječajima i zainteresirane su za pojedinačne pregovore.

Slijede pregovori
Dogovaraju se brojni elementi, sve će ići prema Upravnom odboru i Ministarstvu energetike i rudarstva i Vladi, a ocjenu izvjesnosti ne možemo sada i samostalno davati, odgovorili su Vijestima na pitanja u kojoj je fazi u tijeku su pregovori i je li realno da se tijekom njih dođe do najmoprimca.

Iz EPCG su rekli da do tada imaju još usvojen plan aktivnosti u Željezari, koji osigurava kontinuitet rada i poslovanja, a koji se velikim dijelom odnosi na osiguranje imovine te izgradnju i montažu objekata za solarne elektrane na Slanom, Vrtacu i brane Krupac, kao i na velikom dijelu zemljanih i krovnih površina.

Švicarska kompanija jedina se prijavila na drugi javni poziv EPCG za zakup Željezare, za koji su ponude otvorene sredinom travnja. Općina EPCG tada je zaključila da ponuda nije zadovoljavajuća, jer nije bilo bankarske garancije niti uplate depozita.

U javnom pozivu zatraženo je tromjesečno jamstvo u iznosu od 1,5 milijuna eura, što će se razmatrati u procesu pregovora, jer su mnoge zainteresirane tvrtke upravo tražile smanjenje iznosa jamstva. Švicarska tvrtka 8B Capital također je eliminirana u drugom krugu na prvom javnom pozivu zbog neosiguranih bankovnih jamstava.

EPCG je 28. ožujka objavila drugi javni poziv na koji su se ponude mogle dostavljati do 15. travnja. Na prvi poziv za zakup željezare pristigle su tri prijave – švicarske tvrtke 8B Capital, konzorcija koji čine nikšićka tvrtka Nexan Miodrag Daka Davidović, kineske Universal Energy i češke Energy & Industrial Management Advisory Services, te švedski konzorcij Kvalitets Bygg – Uber Nordic.

Iz nadmetanja za Željezaru tada su isključena dva konzorcija, jer su ti potencijalni investitori tražili određene uvjete koji se nisu mogli ispuniti, pa je u igri ostala samo švicarska tvrtka s kojom su nastavljeni razgovori, ali ni ta ponuda nije prihvaćena zbog tehnički nedostaci.

U pismu namjere, koje je ranije upućeno EPCG, iz švicarske kompanije navode da imaju dugogodišnja partnerstva s nekoliko kompanija u svijetu, kao i financijsku pomoć fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Smatraju da bi smanjenjem troškova za pet posto povećali proizvodnju za 30 posto, te da bi za početak nastojali postići kontinuirani proizvodni ciklus u tri smjene i proizvodnju 2,5 tisuća gotovih proizvoda mjesečno.

“U prvoj fazi izvršili bi tehničko-tehnološki pregled i utvrdili potrebna ulaganja kako bi se proizvodna i pomoćna oprema pripremila za kontinuirani proizvodni proces. Na temelju ugovora s prijašnjim vlasnicima i utvrđivanja stanja opreme u posljednjih deset godina, razina potrebnih ulaganja za obnovu postojeće opreme i ispunjavanje uvjeta za ponovno pokretanje proizvodnje u spomenute dvije tvrtke kreće se između 5,5 eura i šest milijuna”, plan je 8B Capitala.

U drugoj fazi razvoja planiraju investirati u Željezaru kako bi povećali kapacitete, a samim tim i obujam proizvodnje kovanog ugljičnog čelika i legura do pet tisuća tona mjesečno, što bi značilo povećanje godišnje proizvodnje od 30 tisuća tona na 60 tisuća tona.

Ambiciozni planovi
U trećoj fazi, prema njihovom planu, godišnja proizvodnja bila bi 60.000 tona gotovih proizvoda, a investirali bi u opremu za kontinuirano lijevanje i kombinirane valjaonice, čime bi proizveli 120.000 tona armiranog betona i 60.000 tona “metala od specijalnog čelika”.

Proizvodnja bi krenula s 25 angažiranih radnika, da bi u šestom mjesecu zakupa taj broj bio 150, a broj radnika u proizvodnji postupno bi se povećavao.

Uvjet im je bio da u ugovoru stoji da, uz oglašeni zakup na rok od pet godina, traže još pet, te da će, ako u tri-četiri godine dokažu da su ostvarili plan, dobiti priliku kupiti željezaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close