U Luku Kotor ove će godine uploviti daleko više od planiranih 240 kruzera

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2022. u 07:00
Pomorski fakultet Kotor i Institut za biologiju mora prikupljaju brojne podatke o utjecaju uplovljavanja kruzera /SHUTTERSTOCK

Crnogorsku luku samo u nedjelju posjetilo je više od tisuću gostiju koji su doputovali brodovima za kružna putovanja Norwegian Star i La Belle de L’Adriatique, a od početka godine zabilježeno je 22.579 turista.

U crnogorsku Luku Kotor u prva četiri mjeseca već je uplovio 41 kruzer sa 22.579 turista, te će plan o dolasku 240 kruzera biti premašen.

Ljiljana Popović Moškov, predsjednica Odbora direktora Luke Kotor, rekla je da je menadžment luke planirao dolazak 240 kruzera do kraja godine, ali prema trenutačnoj zainteresiranosti može se očekivati uplovljavanje 350 brodova za kružna putovanja.

Popović Moškov je za Radio Crne Gore rekla da, nakon dvije pandemijske godine, od početka ove godine u kotorsku luku svakodnevno uplovljavaju manji brodovi, ali i megakruzeri.

Najava uspješne sezone
Kotor je samo u nedjelju posjetilo više od 1000 turista koji su doputovali kruzerima Norwegian Star i La Belle de L’Adriatique.

”Od početka godine u našu luku do danas uplovio je 41 brod, to je iznad naših očekivanja. Možemo reći da je Crnu Goru posjetilo 22.579 putnika, a za cijelu prošlu godinu taj broj je iznosio 9139. To je još jedan pokazatelj da možemo očekivati uspješnu turističku sezonu kada je riječ o kruzerima”, rakla je Popović Moškov.

Ona je rekla da, ako je suditi po početku, plan menadžmenta, da će do kraja ove godine u Luku Kotor uploviti 240 kruzera, biti premašen. ”Ako bi pogledali kako smo planirali ovaj početak godine mogu reći da smo do kraja travnja predvidjeli da će u Luku Kotor uploviti 30-ak brodova, što znači da mi sada imamo realizaciju koja je veća od planirane.

Ako se taj trend nastavi možemo očekivati do 350 uplovljavanja do kraja godine, nadam se da se ništa u svijetu neće dogoditi što bi to poremetilo”, dodala je Popović Moškov.

Popović Moškov je navela da Luka Kotor ima odličnu suradnju s Pomorskim fakultetom Kotor i Institutom za biologiju mora, koji prikupljaju i analiziraju brojne podatke o utjecaju uplovljavanja kruzera na morski ekosustav i zrak u Bokokotorskom zaljevu.

Razne turističke agencije posljednjih godina putnike koji kruzerima uplovljavaju u Luku Kotor autobusima vode na izlete do Budve, Cetinja, Ivanovih Korita, Lovćena, ili kroz stari Kotor, Risan i Perast. Herceg Novi je ostajao samo za pogled pri ulasku i izlasku iz Bokokotorskog zaljeva.

Dok se ne ostvari stara ideja da kruzeri pristaju i u Luci Zelenika, ove sezone će u Herceg Novi na kraći izlet organizirano autobusima iz Kotora dolaziti putnici s kruzera, javlja Novski portal.

Uvode pješačku turu
Kompanija Lighthouse of Montenegro ostvarila je poslovnu suradnju s agencijom Applicon Tours iz Dubrovnika.

”Ova agencija nudi servis za goste s velikog broja kruzera u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Oni trenutačno imaju stotinjak potvrđenih kruzera koji će doći u Luku Kotor. Na najboljem smo putu da se u njihov program izleta uvrsti i pješačka tura, u kojoj bi se prema njihovom izboru, nakon obilaska brojnih lokaliteta našli Sat kula, Bellavista, Forte Mare, Gradski muzej Mirko Komnenović i Gradska kavana u Herceg Novom”, ističe Jovan Vukalović, izvršni direktor kompanije Lighthouse of Montenegro.

U toj kompaniji planiraju da bi ovog ljeta mogli prvi put organizirati i tzv. Pivske ture i obilazak Nikšića.

Komentirajte prvi

New Report

Close