U izgradnju hotela na crnogorskoj obali uložene 2 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2022. u 07:01
Foto: Shutterstock

Najviše je investirano u Općinu Tivat, oko 1,1 milijardu eura, a slijedi Herceg Novi s uloženih 855,2 milijuna eura.

Većina pripritetnih turističkih projekata koji se provode na sjeveru Crne Gore i na primorju realizira se u skladu s obvezama iz ugovora i investicijskih programa, s manjim odstupanjima u dinamici realizacije planiranih aktivnosti. Kako je priopćeno iz vlade, na sjeveru, na području planinskog centra Kolašin 1600, planirana je izgradnja hotelsko-turističkog kompleksa vrijednog 77 milijuna eura, dok je u projekte na obali dosad uloženo 2,07 milijardi eura.

To pokazuju podaci predstavljeni u informaciji o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz područja turizma, za razdoblje od srpnja do prosinca 2021. godine, koju je vlada usvojila na posljednjoj sjednici, prenosi eKapija.

Kada je riječ o primorju, najviše je uloženo u Općinu Tivat, oko 1,1 milijarda eura. Slijedi Herceg Novi gdje se realiziraju projekti vrijedni 855,2 milijuna eura, a zatim Ulcinj sa 24 milijuna i Budva sa 11,7 milijuna eura.

U izgradnju luksuznog naselja i marine Porto Montenegro dosad je uloženo 794,5 milijuna eura i premašena je ugovorena investicija od 450 milijuna eura. Od srpnja do prosinca prošle godine u projekt kompanije Adriatic Marinas uloženo je 40,3 milijuna eura, a počela je i izgradnja naselja Boka Place.

U kompleks Portonovi u Kumboru, iza kojeg stoji kompanija Azmont Investments, dosad je uloženo gotovo 800 milijuna eura, do čega je 12 milijuna uloženo od srpnja do prosinca prošle godine.

Ubrzanje obnove tvrđave

Prošle godine popunjenost kapaciteta u hotelu One&Only bila je i do 90%, dok je popunjenost marine bila i do 60%. U 2022. godini očekuje se da popunjenost marine bude oko 70%.

Kompanija Luštica Development u Tivtu, odnosno na dijelu poluotoka Luštica, realizira projekt Luštica Bay. U kompleksu su u tijeku radovi u naselju Marina Village, a u pripremi je projektna dokumentacija za hotel Marina sa 200 smještajnih jedinica, te natječajna i projektna dokumentacija za dvije vile i 11 apartmanskih objekata sa 89 stambenih jedinica. Završena je, među ostalim, druga faza izgradnje marine.

Prema podacima investitora, u projekt je od početka realizacije uloženo 306,5 milijuna eura, od čega je u drugom dijelu prošle godine uloženo 27,2 milijuna eura.

U turistički kompleks Plavi horizonti u Tivtu, kompanije Qatari Diar, dosad je uloženo 79,6 milijuna eura, od čega 2,4 milijuna u drugom dijelu 2021.

Kompanija Orascom Development Holding u obnovu tvrđave Mamula na otoku Lastavica dosad je uložila 20,9 milijuna eura, od čega je 5,1 milijun eura uložen u drugom dijelu 2021. godine. U sljedećem razdoblju ubrzat će se radovi na obnovi tvrđave, a prema najnovijim procjenama vrijednost investicije bit će veća od 30 milijuna eura.

Kompanija Adriatic Properties u izgradnju hotela Kraljičina plaža na Svetom Stefanu dosad je uložila 11,7 milijuna eura, od čega 1,7 milijuna prošle godine. U hotelu Sveti Stefan i Vili Miločer, čiji je zakupac ta kompanija, trenutačno rade 103 osobe.

Kada je riječ o valorizaciji hotela Bellevue i Olympic u Ulcinju, investitor kompanija Karisma Hotels Adriatic Montenegro obavila je adaptaciju i obnovu hotela koji su nastavili poslovati kao Holiday Village Montenegro i Long Beach hotel Montenegro. Tijekom prošle godine hoteli su rebrendirani pod imenom Azul Beach Resort Montenegro.

Planirana ulaganja za početak 2022. godine iznose oko 505.000 eura i odnose se na uređenje restorana u kompleksu Azul Beach Montenegro, nabavu generatora za struju te radove na barovima i restoranima. Za kraj 2022. planirana su ulaganja u bivšem hotelu Olympic u iznosu od 600.000 eura. U projekt je dosad uloženo ukupno oko 24 milijuna eura.

Kompleks K16 u studenome

Kako je navedeno u vladinoj informaciji, na sjeveru zemlje dosad je stupio na snagu ugovor o zakupu lokacije planinskog centra Kolašin 1600, gdje konzorcij Kolašin 1600 realizira projekt vrijedan 77 milijuna eura. Aktivnosti na kompleksu realizuju se planiranom dinamikom, nastavljeni su radovi na izgradnji hotela K16, počela je izgradnja apartmanskog objekta Q, kao i izgradnja i opremanje pokaznog apartmana. Završetak radova na objektu S planiran je za ovu godinu, a otvaranje hotela očekuje se 1. studenoga. U projekt je uloženo više od 5,5 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close