U godinu dana najviše poskupjela jestiva ulja i masti – 41,7%

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2022. u 09:00
Goriva za motorna vozila u posljednjih su godinu dana poskupjela za 26,2 posto/S. Niketić/PIXSELL

Za godinu dana najviše su rasle cijene jestivih ulja i masti za 41,7 posto, a goriva za motorna vozila za 26,2 posto, povrća 23,3 posto, kruha i žitarica za 19,8 posto, …

Cijene u veljači u Crnoj Gori bile su više za 6,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci koje je objavila Uprava za statistiku Monstat, a prenosi internetski portal vijesti.me.

Za godinu dana najviše su rasle cijene jestivih ulja i masti za 41,7 posto, a goriva za motorna vozila za 26,2 posto, povrća 23,3 posto, kruha i žitarica za 19,8 posto, kave, čaja i kakaovca za 10,5 posto, voća za 10,4 posto, šećera i slatkiša za 9,9 posto, mlijeka, sira i jaja za 9,4 posto, čvrstih goriva za 7,8 posto, usluga smještaja i sredstava za održavanje stana za 7,3 posto, mesa za 6,1 posto,…

Da službena godišnja stopa inflacije bude značajno niža od rasta osnovnih namirnica i energenata, utjecala je metodologija odnosno ponderi (procijenjeni postotak udjela u ukupnoj potrošnji) koji su dodijeljeni svakom od proizvoda i usluga s liste, ali i pad cijena nekih roba i usluga.

Primjerice, ponder za gorivo je 6,45 posto, odnosno Monstat je procijenio da u ukupnoj potrošnji prosječnog domaćinstva toliko posto treba da čini gorivo. Kako je rast cijena goriva iznosio 26,2 posto, ovaj energent u ukupnoj inflaciji sudjeluje sa 1,45 postotnih poena.

Kod kruha i žitarica ponder je 6,01 posto, pa je njegov udio u inflaciji 1,15 postotnih bodova. Da stopa godišnje inflacije bude niža utjecao je i pad cijena snabdijevanja vodom za 7,5 posto, motornih vozila za 6,8 posto, paket aranžmana za 7,3 posto, opreme za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike za 3,9 posto, usluga za održavanje i popravku stanova za 1,9 posto, telefonske i telefaks opreme za 4,4 posto.

Cijene u veljači u odnosu na siječanj ove godine (mjesečna stopa inflacije) veće su za 1,5 posto. Prema podacima Monstata, gorivo je u veljači u odnosu na siječanj poskupilo za 6,3 posto, povrće i voće za po 5,4 posto, mlijeko, sir i jaja za 2,4 posto, meso je 1,8 posto, hljeb i žitarice za 1,3 posto.

Udruženja proizvođača konzumnih jaja Crne Gore priopćilo je da će povećati cijene svojih proizvoda za 25 posto. Oni navode da su skoro svi inputi koji se koriste u proizvodnji, kao što su hrana za živinu i žitarice, značajno poskupili, što im je povećalo troškove proizvodnje.

“Cijena stočne hrane koja je osnovni input je povećana za oko 50 posto u posljednjih šest mjeseci, cijena ambalaže je povećana za 60 posto, gorivo i ostali energenti za 30 posto, transport 40 posto.

Osim tržišnog povećanja cijena, suočeni smo i s nestašicom navedenih inputa, pa smo prinuđeni tražiti i druga tržišta koja su udaljenija što dodatno povećava cijenu”, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close