U fokus došlo pitanje polaže li Crna Gora pravo na struju iz Bilećkog jezera

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2022. u 09:00
Procjenjuje se da površina slijeva Bilećkog jezera koja pripada Crnoj Gori iznosi 40 posto/D. Stanin/PIXSELL

Strategijom razvoja energetike do 2025. predviđen projekt valorizacije hidroenergetskog potencijala.

Ministarstvo za kapitalna ulaganja Crne Gore predložilo je Vladi pokretanje postupka za utvrđivanje prava Crne Gore na valorizaciju voda hidro akumulacijskog Bilećkog jezera i hidropotencijala rijeke Trebišnjice.

Vlada je na sjednici usvojila Informaciju o valorizaciji u kojoj se ukazuje na potrebu da se poslije 57 godina višenamjenskog korištenja voda međugranične rijeke Trebišnjica između BiH, Republike Srpske i Hrvatske utvrde i potom zaštite prava Crna Gora.

Ustvrdili su u priopćenju Vladi da je “krajnje vrijeme da se taj potencijal vrjednuje radi energetskog, vodnog i općeg gospodarskog razvoja”, a sve u skladu sa zakonodavstvom Europske unije (EU), odnosno Okvirnom direktivom EU o vodama i Konvencijom o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera (Helsinška konvencija).

Upozoravaju iz Ministarstva da Crna Gora ima hidroenergetski potencijal u HS-u Trebišnjica koji koriste druge zemlje, dok se istovremeno država suočava s deficitom električne energije. Stoga smatraju da je rješavanje ove pravne raspodjele važno pitanje za Crnu Goru, kao i da im pravo korištenja voda Bilećkog jezera pripada prema svim domaćim i međunarodnim propisima i zakonima.

“Imajući u vidu da je u Prijedlogu navedeno da je energetski sustav Crne Gore strateška grana razvoja Crne Gore, te da je hidroenergija prepoznata kao jedan od ključnih obnovljivih izvora energije, Upravni odbor Elektroprivrede Crne Gore ukazuje na potrebu za 57 godina višenamjenskog korištenja vode prekogranične rijeke Trebišnjice od BiH, Republike Srpske i Hrvatske određuju prava Crne Gore i da ako ta prava postoje, da ih na adekvatan način štiti i vrjednuje”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

“Vodni resursi, a time i hidroenergetski potencijal, dio su nacionalnog, prirodnog bogatstva jedne zemlje. Suradnja između susjednih zemalja najbolje se ogleda u suverenosti nad zajedničkim vodnim resursima. Crna Gora se već 48 godina odriče svog dijela suvereniteta”, poručili su iz Elektroprivrede Crne Gore AD (EPCG) koja podržava ovu inicijativu.

Napominje se da je Prostornim planom Crne Gore i Strategijom razvoja energetike do 2025. godine predviđen projekt valorizacije hidroenergetskog potencijala Bilećkog jezera izgradnjom hidroelektrane HE “Boka”, sa strojogradnjom kod Risna. Procjenjuje se da površina slijeva Bilećkog jezera koja pripada Crnoj Gori iznosi oko 40 posto, a zapremina akumulacije koja pripada Crnoj Gori iznosi 24 posto ukupne akumulacije Bileća.

Ministarstvo kapitalnih ulaganja predlaže formiranje stručnog tima koji će “pridonijeti značajnim gospodarskim i energetskim koristima u cilju rješavanja valorizacije voda hidro akumulacijskog Bilećkog jezera”.

“Navedeni tim potrebno je formirati kako bi se strateški važno pitanje valorizacije voda s aspekta razvoja energetskog potencijala riješilo na što učinkovitiji način, a s ciljem ekonomske koristi i zaštite državnih interesa”, zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close