U Crnoj Gori pristup internetu ima 81% domaćinstava, 8,8 posto više nego 2018.

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2022. u 07:58
Oko 82 ispitalnih kaže da je čitalo ili preuzimalo online novine ili časopise/R. Anić/PIXSELL

Pristup internetu u naseljima koja nisu gradskog tipa iznosi 71,6%, dok je u gradovima 85,6%.

U Crnoj Gori, prema anketi Monstata, pristup internetu kod kuće ima 81 posto domaćinstava, što je 8,8 postotnih poena više u odnosu na 2018. godinu, piše internetski portal cdm.me.

U domaćinstvima se pristup internetu ostvaruje putem personalnog i prenosivog računara, kao i mobilnih uređaja. U istraživanju o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u Crnoj Gori u ovoj godini, koje se odnosi na domaćinstva i pojedince, navodi se da internetu putem personalnog računara pristupa 33,9 posto anketiranih, a putem prenosivog, odnosno laptopa, netbooka i tableta 68,4 posto.

53

posto ispitanih je kupilo ili naručilo robu ili usluge putem interneta

Načini pristupa
Kada je riječ o načinu pristupanja internetu, odnosno tipovima internet konekcije, najviše domaćinstava, njih 83,3 posto, koristi fiksnu širokopojasnu konekciju. Mobilnu širokopojasnu konekciju koristi 67,5 posto domaćinstava. U odnosu na prošlu godinu zabilježen je rast od 6,4 posto domaćinstava koja koriste mobilnu širokopojasnu konekciju.

Kada je u pitanju teritorijalna zastupljenost interneta u domaćinstvima, ona je najmanja na sjeveru i iznosi 73,2 posto, dok je u južnoj regiji najveća i iznosi 89,9 posto. Pristup internetu u naseljima koja nisu gradskog tipa iznosi 71,6 posto, dok je u naseljima koja su gradskog tipa pristup internetu veći i iznosi 85,6 posto.

Pristup internetu kod kuće u naseljima gradskog tipa se povećao u odnosu na prošlu godinu 0,2 posto. Istraživanje je pokazalo da je u posljednja tri mjeseca 82,4 posto anketiranih pojedinaca koristilo internet, od kojih 86,5 posto koristilo više puta dnevno. Postotak korištenja interneta više puta dnevno je veći kod muškaraca i iznosi 86,7 posto, dok je kod žena 86,2 posto.

Aktivnosti koje su ispitanici najčešće poduzimali putem interneta u privatne svrhe u posljednja tri mjeseca su telefoniranje putem interneta/video razgovori 97,4 posto, korištenje društvenih mreža 85,3 posto, dok je 82,7 posto njih saopštilo da je čitalo ili preuzimalo online novine ili časopise.

Naručivanje robe
Istraživanje, čija su ciljna domaćinstva sva sa najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine, pokazalo je da je postotak onih koji nikada nisu kupili ili naručili robu ili usluge putem interneta 53 posto, dok postotak onih koji jesu iznosi 47 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close