U Crnoj Gori prijavljeno samo 6000 iznajmljivača privatnog smještaja

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2022. u 07:00
Još nema mogućnosti nadzora i uvida u stvarne kapacitete koji se iznajmljuju, niti kontrole cijena, što može imati negativan utjecaj na percepciju turista o CG/Shutterstock

Procjenjuje se da privatnici posjeduju 150.000 apartmana koje nude gostima, a budući da velika većina posluje neprijavljeno općine s razvijenim turizmom ostaju bez značajnih prihoda.

Evidencija privatnog smještaja i suzbijanje sive ekonomije ostaje izazov za nadležne u Crnoj Gori. Nadaju se da će se novom strategijom razvoja turizma uspjeti izboriti s tim dugogodišnjim problemom.

Sugovornici Pobjede slažu se da se problem može riješiti dobro organiziranim elektronskim sustavom po ugledu na Hrvatsku.

Podjela nadležnosti inspekcija
Strategijom razvoja turizma do 2025. procijenjeno je da su kapaciteti privatnog smještaja u zemlji od 120 do 150 tisuća smještajnih jedinica. S druge strane, Pobjedi je neslužbeno rečeno iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da je do kraja prošle godine u registru bilo samo 6000 prijavljenih iznajmljivača smještaja.

Ministarstvo je pripremilo Prijedlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu kojim bi se trebalo i dodatno urediti to područje, posebno u dijelu izdavanja odobrenja za rad, oglašavanja i kontrole.

“Namjera je da se precizno utvrditi tko i pod kojim uvjetima može pružati te usluge, da se utvrdi njihov sadržaj uz jasnu podjelu nadležnosti između tijela koja izdaju odobrenja za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, te podjela nadležnosti inspekcija na državnoj i lokalnoj razini”, poručuju iz Ministarstva i ističu da će predložena rješenja u dijelu inspekcijske kontrole dovesti do znatnog suzbijanja sive ekonomije.

Istaknuli su da imaju intenzivnu suradnju s Udruženjem iznajmljivača privatnog smještaja. Branka Džoganović, direktorica Udruženja iznajmljivača privatnog smještaja, kaže da su problemi vlasnika privatnog smještaja prije svega nedostatak dijaloga i dobre volje da se problemi rješavaju na lokalnoj razini.

“Loša suradnja službi, administracija koja je komplicirana i besmislena. Tražimo da rješenja za iznajmljivanje budu trajna, da se možemo registrirati putem jednostavne online aplikacije, tražimo redovnu i kvalitetnu edukaciju, organiziranu prodaju kapaciteta, uvjete za obavljanje djelatnosti za koju se registriramo – infrastrukturu, čistoću, parkirališta, plaže”, rekla je Džoganović.

20

godina traje problem s reguliranjem privatnog smještaja u Crnoj Gori

Pretjerana urbanizacija
Olivera Blagojević, s Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, kaže da je reguliranje privatnog smještaja kompleksan problem koji traje dva desetljeća.

“Postoji nekoliko povezanih pitanja koje treba razmotriti. Prije svega, mislim na infrastrukturu i urbanizaciju primorskih gradova, neadekvatno prostorno planiranje, nerazmjerno povećanje smještajnih jedinica u odnosu na kapacitete prometne infrastrukture, plaža i slično. Zatim, pitanje neprijavljivanja smještajnih kapaciteta, poslovanje u sivoj zoni, te država, odnosno općine ostaju bez prihoda”, dodala je Blagojević.

Blagojević tvrdi da nema mogućnosti kontrole i uvida u stvarne raspoložive kapacitete koji se iznajmljuju, niti kontrole cijena, što može imati vrlo negativan utjecaj na percepciju turista o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close