U Crnoj Gori aranžmane prodaju i nevladine organizacije

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2022. u 08:05
Inspekcija nema prakse da ukaže na propust, već je kazna prioritet/Shutterstock

Već tri godine čeka se tumačenje ‘Zakona o drumskom prijevozu’ za privatne ture koje organiziraju turoperator.

Turističke agencije i cjelokupna turistička privreda Crne Gore imaju problema s usuglašavanjem zakona. Dok se kod legalnih agencija kažnjava najmanji propust, nelegalni se ne kažnjavaju uopće i kriju se iza nevladinih organizacija, piše portal eKapija.

Inspektori kažu da neregistrirani nisu na listi za kontrolu, izjavila je Biljana Dabić, vlasnica turističke agencije Ave tours za Pobjedu. Biznis barijere su, po njenim riječima, kronično stanje sustava u kome su čak i zakoni često na strani sive ekonomije.

“To je paradoks. Vlade padaju, vlast se mijenja, ali loši, nedorečeni, neusuglašeni zakoni ostaju kao omča oko vrata turističkoj privredi”, tvrdi Dabić i naglašava da turističkim agencijama nije jednostavno pokrenuti proces rada, nakon duže pauze zbog pandemije, jer je za to potreban značajan novac.

“Najave ekonomske krize, realan pad standarda, drastično poskupljenje goriva i hrane rezultirali su skupljim aranžmanima i kraćim odmorima. Prosjek dana ljetovanja u odnosu na godine prije kovida ne ide u prilog domaćoj privredi”, ističe Dabović i objašnjava da su izostali organizirani dolasci turističkih grupa i da su turisti uglavnom posljednje dvije godine dolazili u privatnim aranžmanima, pa su neke agencije pribjegle varijanti da ne rade ni ovogodišnju sezonu. “Agencije koje su uglavnom poslovale s ruskim tržištem ovog ljeta nisu radile”, kazala je Dabić. Siva ekonomija u ovom sektoru raste.

Dabić

To je paradoks. Vlade padaju, vlast se mijenja, ali loši, nedorečeni, neusuglašeni zakoni ostaju kao omča oko vrata turističkoj privredi.

“Na primjer, NVO organizira zimovanja, a reklame objavljuju u prostorijama inspekcijskih službi, Uprave policije… To se radi već godinama, a nadležni su slijepi pored očiju” – kaže Dabović. Podsjeća na oglase s brojevima telefona fizičkih lica koji organiziraju izlete, kao i na one za cimmer fraj na crno…

“Za zdrav razum su uvreda nerazumljivo veće novčane kazne za registrirane tvrtke koje se bave turizmom, nego za sve koji posluju u sivoj zoni. Koju poruku domaćoj privredi šalju predstavnici naroda u parlamentu, zaključite sami”, poručuje Dabić.

“Za rubriku vjerovali ili ne je što tri godine čekamo tumačenje Zakona o drumskom prijevozu za privatne ture koje organiziraju turoperator – licencirana turistička agencija za organiziranje putovanja”, kaže Dabić.

Kako navodi, pored svih “nebuloznih” članova zakona postoji i onaj da agencija mora imati potpisan ugovor sa svakim izletnikom i korisnikom aranžmana iako imamo opće uvjete putovanja koji sve do detaljno definiraju. ”Zamislite turista koji želi na krstarenje Skadarskim jezerom, a u agenciji mu kažu da mora potpisati ugovor. To nigdje na svijetu nema”, naglašava Dabić.

Među dilerima koji love goste po ulicama ima i stranih državljana. “Pitam s koliko je u posljednjih dvije godine izrečeno mjera zabrane boravka i zabrane ulaska stranim državljanima u Crnu Goru zbog ilegalnog rada”, kaže Dabić. Posebna priča su, ističe, strane turističke agencije koje rade u Crnoj Gori, a ne plaćaju poreze, niti poštuju zakone.

“Ne trebamo izmišljati toplu vodu. Dovoljno je prijeći Debeli brijeg i vidjeti kako Hrvati štite domaću privredu. Za mene je to primjer rodoljublja i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Dubrovnik ima 700 turističkih vodiča i morate angažirati nekog od njih pri obilasku Starog grada.

Za zaustavljanje autobusa na Pilama ispred Straduna na tri minuta, gradu naše agencije plaćaju 105 eura, plus parking…”, kaže Dabić dodajući da u Crnoj Gori strane agencije vršljaju kako žele, autobuse parkiraju pored magistrale i ne plate ni euro, lokalne vodiče ne angažiraju…

Komentirajte prvi

New Report

Close