U Crnoj Gori 19.379 kompanija s blokiranim računima

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Podaci Centralne banke pokazuju da je broj dužnika u neprekidnoj blokadi do jedne godine 1423, dok je iznos duga 28,22 milijuna eura.

Na novom spisku kompanija s blokiranim računima na kraju rujna se nalazilo 19.379 kompanija, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore, piše internetski portal ekapija.

To je, kako se može vidjeti, 59 tvrtki više u odnosu na prošli mjesec. S druge strane, ukupan iznos duga kompanija porastao je na 967,4 milijuna eura. Na kraju kolovoza, ukupan iznos duga bio je 957,07 milijuna eura.

Kako je objašnjeno, na spisku se nalaze kompanije sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih kompanija, 3741 je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Podaci Centralne banke pokazuju da je broj dužnika u neprekidnoj blokadi do jedne godine 1423, dok je iznos duga 28,22 milijuna eura. U neprekidnoj blokadi duže od godinu je 17.956 kompanija sa ukupnim dugom od 939,188 milijuna eura.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno poduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za poduzetnika ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcijskih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, po azbučnom redu naziva tvrtki i poduzetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close