Zbog trošarine na plastiku skuplje domaće mlijeko, jogurt, voda i sokovi

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2022. u 08:00
Trošarine je uvela prethodna vlada uz objašnjenje da se time želi zaštititi okoliš od prekomjernog korištenja plastike za jednokratnu uporabu/SHUTTERSTOCK

Uvedena je trošarina na plastiku za jednokratnu uporabu, a plaćaju je domaće mljekare koje uvoze plastične boce ili tvornice vode, ali ne i oni koji uvoze gotove proizvode.

Skupina crnogorskih poduzetnika iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora traži da se ukine porez na dodanu vrijednost (PDV) na kruh, trošarina na plastiku koja se koristi u proizvodnji, kao i da se trošarina na lož ulje smanji za 40 posto ili omogući njen povrat, zbog čega se planiraju obratiti vladi i zastupničkim klubovima u parlamentu, doznaju Vijesti.

Izmjenom zakona o trošarinama uvedena je trošarina na plastiku za jednokratnu uporabu od 40 centi po kilogramu. To je bio i prijedlog bivše vlade i tadašnjeg Ministarstva financija i socijalne skrbi uz objašnjenje da se time želi zaštititi okoliš od prekomjernog korištenja plastike za jednokratnu uporabu.

Omogućiti povrat novca
Međutim, tu trošarinu sada plaćaju domaće mljekare koje uvoze plastične boce za mlijeko ili jogurt, ili tvornice vode, ali ne i oni koju uvoze gotov proizvod, odnosno plastičnu bocu s mlijekom, jogurton i vodom.

“Time se narušava konkurentnost domaćih proizvođača, koji se ionako teško nose s velikim stranim proizvođačima i uvozničkim lobijem. Zbog ove trošarine svaka litra domaćeg mlijeka, jogurta, vode i soka bit će skuplja za nekoliko centi, dok se uvoznim proizvodima neće povećati cijena jer oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod.

Ovo posebno pogađa naše mljekare koje vode borbu konkurencijom iz uvoza za svaku litru mlijeka. Oni su nedavno povećali otkupne cijene, kako bi stočarima nakonadili dio troškova, i zarada po litri im iznosi samo nekoliko centi, što se sada istopilo uvođenjem ove trošarine”, rekao je neimenovani sugovornik Vijesti.

On predlaže da se iz plaćanje ove trošarine izuzme plastika koja se koristi u proizvodnji ili da se domaćim proizvođačima i prerađivačima omogući povrat novca. Usvojenim izmjenama zakona o trošarinama uvedena je mogućnost da vlada može smanjiti trošarine na dizel i dvije vrste benzina do iznosa od 50 posto.

Vlada je već privremeno smanjila trošarine za 40 posto, što je snizilo cijene te tri vrste goriva na crnogorskim benzinskim postajama za 14 do 18 centi. Izmjenom zakona nije obuhvaćeno snižavanje trošarina na lož ulje, koje kao energent u značajnoj mjeri koriste neki domaći proizvođači i prerađivači hrane, zbog čega traže da i ta vrsta goriva bude obuhvaćena ovom mjerom.

Oni navode i da potrošnja tog goriva nije toliko značajna u odnosu na potrošnju dizela i benzina, zbog čega smanjenje trošarine ne bi bio značajan trošak za proračun.

Kruh ne može pojeftiniti
Skupština je prije nekoliko dana usvojila izmjena zakona o PDV-u kojim su trošarine smanjene na brašno i ulje sa sedam na nula posto, i za sol sa 21 na sedam posto, ali ne i za kruh.

Kako su pekari ranije imali pravo povrata PDV-a plaćenog na brašno, kada kruh prodaju trgovcima, njima smanjenje trošarine na brašno nije utjecalo na smanjenje troškova zbog čega ne mogu sniziti cijene kruha.

“Cijena kruha jedino bi se mogla smanjiti ako bi se sadašnja stopa od sedam posto smanjila na nultu. Time bi se moglo amortizirati neko novo poskupljenje ako dođe do novog rasta cijena brašna i žitarica na međunarodnim burzama”, rekao je sugovornik Vijesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close