U CG traže modalitete za poremećaja u snabdijevanju naftnim derivatima

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2022. u 06:22
Predstavnici vlasti upoznali su predstavnike naftnih kompanija sa Zakonom o obaveznim rezervama/T. Miletić/PIXSELL

Poseban fokus bio je pitanje komercijalnih rezervi naftnih derivata i uspostavljanje neophodnih postupaka za rješavanje eventualnih poremećaja snabdijevanja.

Zakon o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju prvenstveno je pitanje nacionalne sigurnosti i društveno odgovornog ponašanja, posebno u trenutku kada prijeti sve veća i nepredvidljivija energetska situacija, poručeno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), piše internetski portal ekapija.

Kako je priopćeno, MKI su se sastali državni sekretar Admir Šahmanović i predstavnici naftnih kompanija u Crnoj Gori.

Izazovi za kompanije
Navodi se da su, s obzirom na značaj stabilnosti ekonomske situacije u Crnoj Gori, i ulogu naftnih kompanija u ukupnom ekonomskom i energetskom bilancom, a u cilju sagledavanja trenutnih i budućih potencijalnih rizika u poslovanju, kao i brojnih drugih tema od značaja za poslovanje naftnih kompanija, razmijenjeni stavovi o izazovima s kojima se kompanije suočavaju. Iz MKI su kazali da je na sastanku razgovarao i o modalitetima za prevazilaženja tih izazova.

“Cilj današnjeg sastanka je bio prvenstveno sagledati potencijalne rizike u snabdijevanju naftom i naftm derivatima, koji predstavljaju jedan od ključnih energenata kako za individualne potrebe stanovništva tako i za potrebe cjelokupne privrede, obzirom na svjetsku energetsku krizu, uzorkovanu ratom u Ukrajini, i posljedično, sankcijama Rusiji”, stoji u priopćenju.

Kako je priopćeno, poseban fokus bio je pitanje komercijalnih rezervi naftnih derivata i uspostavljanje neophodnih postupaka za rješavanje eventualnih poremećaja snabdijevanja naftnim derivatima.

Iz MKI su naveli da je na sastanku, osim trenutnih izazova u sigurnosti snabdijevanja nafte i naftnih derivata, diskutirano o problematici trenutnog postupka carinskog uvoza i mogućnostima pojednostavljenja postupka.

Samouslužno punjenje
Učesnici sastanka razgovarali su i, kako se navodi, o kontroli kvaliteta motornih goriva koja se trenutno rade u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla i aspektima za unapređenje u toj oblasti.

“Mogućnosti implementacije sistema samouslužnog punjenja motornih goriva na benzinskim stanicama u Crnoj Gori, ali i o drugim važnim temama iz sektora energetike, a sve sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta u kojem naftne kompanije u Crnoj Gori igraju značajnu ulogu”, dodaje se u priopćenju.

Iz MKI su naveli da je radni sastanak bio prilika i da Šahmanović upozna predstavnike naftnih kompanija sa Zakonom o obaveznim rezervama. U priopćenju se navodi da je Zakon u pripremi, da je trenutno u toku javna rasprava, a da je okrugli stol zakazan u prostorijama Privredne komore Crne Gore.

“Zakon o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju, je prvenstveno pitanje nacionalne sigurnosti i društveno odgovornog ponašanja, posebno u ovom trenutnu kada nam prijeti sve veća i nepredvidljivija energetska situacija”, navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, tek onda je pitanje obaveza ispunjenja međunarodno preuzetih
obaveza o uvođenja propisa Europske unije iz oblasti energetike, propisanih statusom kandidata i članstvom u Energetskoj zajednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close