U Budvi i Kotoru najam jednosobnog stana stoji nevjerojatnih 1.500 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Na tržištu nekretnina vlada kaos, pravila nema, što je posljedica rata u Ukrajini, tvrde predstavnici agencija za nekretnine.

Od početka rata u Ukrajini najam stanova poskupio je u Podgorici za 60 posto, a na crnogorskom primorju cijene su i udvostručene, tako da sada najam jednosobnog stana u Kotoru i Tivtu iznosi i do nevjerojatnih 1.500 eura, dok je prosjek u Podgorici 450 eura. Kako su kazali sugovornici Pobjede, manjih stanova gotovo da i nema u ponudi.

Cijene podivljale
Na tržištu nekretnina vlada kaos, pravila nema, što je posljedica rata u Ukrajini, tvrde predstavnici agencija za nekretnine

Kako je za Pobjedu kazao ekonomski analitičar Darko Đikanović, procvat tržišta nekretnina u 2022. godini imao je veliki utjecaj na iznajmljivanje stanova, gdje su najamnine porasle za 50 do 60 posto u odnosu na pretprošlu godinu.

U Podgorici je trenutno prosječna kirija jednosobnih stanova 450 eura, dok je 2021. bila 300 eura – ističe Đikanović i objašnjava da je to posljedica dolaska velikog broja stranaca u Crnu Goru, posebno Ukrajinaca i Rusa, što pokazuje da je ovaj segment tržišta pod velikim utjecajem globalnih faktora.

“Nažalost, zbog toga stanodavci često otkazuju najam dugogodišnjim najmoprimcima, koji opet teško pronalaze novi stan po pristojnoj cijeni”, kaže Đikanović.

Vlasnik “Multitask nekretnina” Stefan Mišković potvrdio je ovu analizu, ali i naveo da se posljednjih mjeseci “situacija smirila”. Čini se da tržište ulazi u mirniju fazu i da su cijene u pojedinim dijelovima grada pale, pa do kraja godine očekujemo pad cijena najma.

Stanovi su najtraženiji u gradskoj četvrti, centru, Master četvrti, Preko Morače, iako je velika potražnja za svim dijelovima grada. Ispod 300 eura ne možete naći jednosoban stan ili garsonijeru, a najniža stanarina je 250 eura u starogradnji – tvrdi Mišković.

Također je naveo da potražnja Rusa i Ukrajinaca počinje jenjavati, što je trend već nmekoliko mjeseci vidljiv i u susjednoj Srbiji. Najviše se traže garsonijere i jednosobni stanovi, iako su u posljednje vrijeme traženi i dvosobni stanovi. Minimalno razdoblje najma je jedna godina. Što se Primorja tiče, potražnje ima, ali ponuda nije velika, a cijene su jako visoke.

U Kotoru i Tivtu jednosobni stanovi se izdaju od 800 do 1.500 eura, a garsonjere do 700 eura – kazao je Mišković. U “AS Nekretnine” kažu da se manje bave iznajmljivanjem, a najam ponuđenih stanova skočio je za 50 posto. Zakupnine su previsoke za naš standard, a tek su sporadični zahtjevi Ukrajinaca i Rusa – kazali su iz ove agencije.

Interes velik
Vlasnik “Kamin nekretnina” Dušan Ranković potvrdio je da su Rusi, Ukrajinci i Turci podigli cijene. Stanarima koji su plaćali 350 eura stanarine sada se daje otkaz da bi se iznajmilo Rusima, Ukrajincima, Turcima za 700 eura.

Nisu se još svi Ukrajinci smjestili, a novi dolaze i iznajmljuju uglavnom na nekoliko mjeseci, jer se valjda nadaju skorom kraju rata. U posljednje vrijeme dosta Turaka otvara firme, a traže i stanove. Trenutno se na tržištu nekretnina događaju nelogične stvari – smatra Ranković.

Trenutno su se cijene stabilizirale i, po mojoj procjeni, više neće rasti, a i dalje će rasti – u čudu kaže Ranković. Navodi da se pojavilo mnogo nelegalnih poduzetnika i prodavača koji u tri ujutro čekaju kupce i sklapaju velike poslove bez plaćanja poreza.

Mnogi trenutno rade na “divljaka”. Sve je poskupjelo. Za mene je to potpuno nelogično i mislim da ne može dugo trajati – zaključuje Ranković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close