U Boka Place uložen 31 milijun eura, otvaranje 2024.

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Namjera investitora je da realizacijom ovog projekta omogući zapošljavanje 96 osoba.

Investitor tvrtke “PM 1.4”, tvrtka kćer “Adriatic Marinas”, dobila je suglasnost Ministarstva gospodarstva za promjenu revizora.

Ukupna vrijednost ulaganja tvrtke “PM 1.4” u izgradnju novog kompleksa “Boka Place” do sredine prošle godine dostigla je iznos od 31.019.414 eura. “PM 1.4” jedna je od tvrtki kćeri kompanije “Adriatic Marinas” iz Tivta, koja razvija nautičko-stambeni projekt “Porto Montenegro”, čiji je nastavak “Boka Place”.

Navedeno je u “Informaciji o prvom, drugom, trećem i četvrtom izvješću neovisnog revizora o utvrđenom činjeničnom stanju u vezi s projektom izgradnje hotela “Boka Place”, koju su izradile revizorske kuće”. Deloitte” i “Crowe MNE”.

Planirane investicije
Informaciju je Vlada razmotrila i prihvatila jer je ovaj projekt 11. lipnja 2020. godine uvršten na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma i programa ekonomskog državljanstva, čime se kupcima nekretnina daje mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje crnogorske putovnice.

Planirana vrijednost ulaganja “Adriatic Marinasa”, odnosno tvrtke “PM 1.4”, u izgradnju ovog condo-hotela s pet zvjezdica i 240 smještajnih jedinica iznosi 43,67 milijuna eura, a namjera investitora je da realizacijom ovog projekta omogućiti zapošljavanje 96 osoba.

Nakon uvrštenja projekta “Boka Place” na listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma, Ministarstvo održivog razvoja i turizma angažiralo je neovisnog kontrolora koji će, kako stoji u dokumentima, “pratiti realizaciju razvojnog projekta”. sukladno poslovnom planu i polugodišnje izvješćuje Ministarstvo, odnosno Vladu o stanju provedbe.”

Suglasnost tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma za imenovanje revizorske kuće “Deloitte” za neovisnog kontrolora dostavljena je tvrtki “PM 4.1” 19. veljače 2021. godine, pa je “Deloitte” izradio prvo izvješće u kojem navedeno je da je realizacijom projekta “Boka Place” od 11. lipnja 2020. do 11. prosinca 2020. godine uloženo ukupno 1.432.406 eura bez PDV-a.

No, tvrtka “PM 4.1” tada se obratila tadašnjem Ministarstvu gospodarskog razvoja sa zahtjevom za promjenom neovisnog kontrolora, te je 25. ožujka 2022. dobila suglasnost za angažiranje tvrtke “Crowe MNE” kao novog kontrolora.

“Izvješća neovisnih revizora izrađena su u skladu s poslovnim planom koji je dostavio investitor. Na ovaj način izvršena je revizija investicijskih ulaganja i realizacije poslovnog plana”, piše u Informaciji uz napomenu da je “Crowe MNE” procijenio da su investicije u realizaciji projekta “Boka Place” od 11.12.2020. do 11. lipnja 2021. godine iznosile 5.724.099 eura bez PDV-a, za razdoblje od 11. lipnja do 11. prosinca 2021. godine 12.246.521 eura bez PDV-a, a za posljednje izvještajno razdoblje od 11. prosinca 2021. do 11. lipnja prošle godine ulaganja su iznosila na 6.237.639 eura bez PDV-a.

Najveći dio tog novca pripao je građevinskoj tvrtki “Bemax” iz Podgorice, koja je bila izvođač prve faze – grubih građevinskih radova, nakon čijeg je završetka drugu fazu – zanatske i završne radove, preuzela nova izvođač radova iz Turske.

Novi brend
“Boka Place” je kompleks ukupne korisne površine preko 25.000 četvornih metara, ima ukupno 240 smještajnih jedinica i oko 40 poslovnih prostora različite namjene, od restorana, kafića i trgovina, do velikog supermarketa i “ kino CineGrand.

U sklopu kompleksa radit će i prvi hotel u svijetu novog brenda SIRO iza kojeg stoji renomirana kompanija “Kerzner International”, vlasnik poznatog brenda “One&Only”. Plan je da cijeli kompleks bude završen i otvoren prije ljetne sezone 2024. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close