Turski vlasnik prodaje dio Luke Bar Talijanima, ali želi ga i vlada Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2022. u 06:01
Prema izvješćima​ o poslovanju, ukupan gubitak kompanije Port of Adria dosegnuo je čak 29,8 milijuna eura/Shutterstock

Global Ports Holding, u sklopu kojeg posluje i barski Port of Adria, kupuje tvrtka Mediterranean Shipping Company sa sjedištem u Švicarskoj, koja pripada talijanskoj obitelji Aponte.

Kompanija Mediterranean Shipping Company (MSC), sa sjedištem u Švicarskoj, dala je na Londonskoj burzi ponudu za kupovinu turskog Global Ports Holdinga, u sklopu kojeg posluje i Port of Adria iz Bara u Crnoj Gori, pišu azijski mediji, a prenosi Primorski portal.

Među 26 svjetskih luka kojima upravlja Global Ports nalazi se i dio luke Bar koji je prije sedam godina prešao u njihovo većinsko vlasništvo.

Uložili više od planiranog
Međutim, Dritan Abazović, premijer Crne Gore, rekao je 24. lipnja da je vlada zainteresirana za kupovinu turske tvrtke, čime bi se ponovno ujedinila najveća crnogorska luka.

S druge strane, prema pisanju Splash-Asia Shipping Media, iz Global Portsa, u vlasništvu turskog poduzetnika Mehmeta Kutmana, potvrđeno je da su u tijeku pregovori s MSC-om, a rok završetka je 13. srpanj.

Global Ports Holding osnovan je 2004. Najveći je svjetski operator luka za krstarenje, a prisutni su na Karibima, u azijsko-pacifičkoj regiji, te na Mediteranu, uključujući i Crnu Goru.

Kompanija MSC, u privatnom vlasništvu talijanske obitelji Aponte, vodi najveću svjetsku liniju kontejnera, kao i treću najveću liniju za krstarenje na svijetu.

Global Ports iz Istanbula kupio je u studenome 2013. godine većinski paket dionica Kontejnerskog terminala Luke Bar za osam milijuna eura.

Ugovor o kupoprodaji 62,1% Kontejnerskog terminala potpisali su Branko Vujović, predsjednik vladinog Natječajnog povjerenstva za privatizaciju i Saygin Narin, izvršni direktor Global Portsa.

Iz menadžmenta kompanije Port of Adria lani je priopćeno da je većinski vlasnik u potpunosti ispunio obveze preuzete na temelju kupoprodajnog ugovora.

Navodi se da je zaključno s listopadom 2019. godine realiziran socijalni program u iznosu od 8,8 milijuna eura, što je 124,5 posto iznosa na koji se investitor obvezao. Dodaje se da je u razdoblju od 2014. zaključno s listopadom 2019. realiziran investicijski program vrijedan 14,15 milijuna eura, što je, kako se navodi, iznad vrijednosti obveznih ulaganja predviđenih kupoprodajnim ugovorom, a koje su iznosile 13,61 milijuna eura.

No, u posljednje vrijeme stanju u kompaniji Port of Adria bilo je vrlo loše. U ožujku ove godine iz sindikalne organizacije priopćeno je da je za probleme u kompaniji jedini krivac država Crna Gora, odnosno oni koji su proveli podjelu jedinstvene luke i prodaju Kontejnerskog terminala.

Sve manje zaposlenih
Zoran Martinović, predsjednik sindikata, rekao je da je u kompaniji sve manji broj zaposlenih, a obujam posla ostao je isti. Što je nekad obavljalo 1100 radnika sada obavlja njih oko 270.

“Umjesto da se zaposli još mladih ljudi menadžment jedva čeka da netko ode u mirovinu ili napusti kompaniju, a zbog loše poslovne politike mnogi poslovi odlaze konkurenciji”, istaknuo je Martinović, prenijele su Vijesti.

“Prema izvješćima o poslovanju, ukupan gubitak kompanije dosegnuo je po nama nevjerojatnih 29,8 milijuna eura. Pitamo se kako nastaju toliki minusi u poslovanju”, dodao je Martinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close