Turski izvoz u zemlje Balkana narastao gotovo 25 posto

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2022. u 06:59
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Kada je riječ o izvozu u zemlje Balkana na osnovu gradova, najveći je bio iz Istanbula i iznosio 7,5 milijardi dolara.

Turski izvoz na Balkan u devet mjeseci ove godine porastao je za 24,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dosegao je 15,7 milijardi dolara, piše portal politika.rs. Najviše se izvozilo u Rumunjsku, 4,7 milijuna dolara, dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabilježila Crna Gora.

Prema podacima Skupštine turskih izvoznika (TIM), u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je izvoz od 15 milijardi i 698 milijuna dolara u balkanske zemlje – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, na Kosovo, u Makedoniju, Rumunjsku, Srbiju, Sloveniju i Grčku, javlja agencija Anadolija, a prenosi Beta.

U istom periodu prošle godine taj broj bio je na razini od 12 milijardi i 571 milion dolara, pa je izvoz na Balkan lani porastao za 24,9 posto.

Najveći izvoz u spomenutom periodu među balkanskim zemljama ostvaren je u Rumunjsku (4,7 milijardi dolara), slijede Bugarska (3,4 milijarde dolara), Grčka (2,1 milijarda dolara), Srbija (1,3 milijarde dolara) te Slovenija (1,2 milijuna dolara). Izvoz Turske u Albaniju iznosio je 742,8 milijuna dolara, zatim u Bosnu i Hercegovinu (548,1 milion dolara), Sjevernu Makedoniju (488,5 milijuna), na Kosovo (483,1 milion dolara), u Hrvatsku (439,1 milion dolara), te u Crnu Goru (118,6 milijuna dolara).

Kada je riječ o izvozu u zemlje Balkana na osnovu gradova, najveći je bio iz Istanbula i iznosio 7,5 milijardi dolara. Sektor kemijskih materijala i proizvoda ostvario je najveći izvoz na područje Balkana, izvezao je robe u vrijednosti 2,8 milijardi dolara

Komentirajte prvi

New Report

Close